Tartalomjegyzék
Többféle méztípus létezik, az egyik legismertebb, legkedveltebb az akácméz. Az akácméz egy finom és aromás mézfajta, világszerte elismert és kedvelt, különösen Európában, ahol széles körben ismert és könnyen beszerezhető. Előállítása a fehér akác virágából történik. A fehér akác nem őshonos hazánkban, Amerikából telepítették ide – a futó homok megfogása céljából, de ma már az európai akácosok 60%-a Magyarországon található.
Akác előfordulási helyei, jellemzői
Az Alföld – főleg a Kiskunsági Nemzeti Park területén, és a Dunakanyar védett, természeti területein találhatóak nagyobb akácos ligetek. Itt gyűjthető a világos, sárgás-zöldes áttetsző, enyhén opálos színű, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, kellemes, enyhe ízű, akácvirág illatú méz. Savtartalma a legtöbb mézénél alacsonyabb.
Hazánk legismertebb, legkeresettebb méz fajtája. Népszerűségét a folyékonyságának és semleges enyhe zamatának köszönheti. Gyümölcscukorban igen gazdag, így sokáig, akár 1-2 évig is megőrzi folyékony állagát.
Akácméz jótékony hatásai
Az akácméznek számos egészségügyi előnye van. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek elősegítik az egészséges immunrendszert és a sejtek védelmét a káros szabadgyökök ellen. Emellett a méznek általános antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak.
Jótékony hatásai:
- felső légúti megbetegedésekre, köhögés csillapítására
- emésztési zavarokra
- immunrendszer erősítésre
- méregtelenítésre, májregenerálásra
- csonterősítésre
- kiváló erősítő gyermekek, terhesek és lábadozók számára
- idegrendszer nyugtató
- gyomorsav csökkentő
- segít a gyomorfekély kezelésében
Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Több mint 400 anyagot tartalmaz, ezek közül B1, B2, B6, B12 vitaminokat, enzimeket, flavonoidokat, fitohormonokat, aromás vegyületeket, szerves savakat (tejsav, oxálsav, citromsav, almasav), dextrint, és nitrogénvegyületeket.
Akácméz fogyasztása
Fogyasztása minden formában lehetséges:
- önmagában kanalazva
- italokba
- tea
- kávé
- tej
Étkezéshez:
- kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve
- palacsintába
- süteményekbe
- tésztákra
- sültekhez
- keleti konyha édes-csípős ételeihez
Az akácméz tökéletesen helyettesíti a cukrot, mivel tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag. Mivel az italok ízét és aromáját nem változtatja meg, az akácméz nagyon jó természetes édesítőszer.
A magyar akácméz 2014-ben hungarikum lett a magyar akáccal együtt. A hazánkban készített világszerte az akácméz a legismertebb.
E népszerű méz vásárlása igen egyszerű, mivel szinte minden üzletben kapható.
Fontos megjegyezni, hogy az akácmézre allergiásaknak óvatosan kell fogyasztaniuk, mivel allergiás reakciót válthat ki. Mindig fontos ellenőrizni a méz eredetét és minőségét, hogy biztosítsuk a tiszta és minőségi terméket. Éppen ezért a legjobb, ha termelői mézet vásárolunk, közvetlenül a méhészetekből.
Hogyan készül az akácméz? Pörgetés a Zsé Mézeknél!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz
Vissza a kategória cikkeihez