Mitől bio méz a méz? Ugyanis egyre többen keresik a bio termékeket, de nem feltétlenül tudjuk, hogy vajon mit is jelent ez pontosan egy-egy adott termék esetében. A méz esetében ahhoz, hogy azt mondhassuk róla, az bio, az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:
- olyan területekről kell, származzon,amik megfelelő távolságban vannak minden hagyományosan művelt mezőgazdasági területtől, ipari telepektől és közlekedési úttól
- tilos a méhek vegyszeres kezelése
- a mézet 35 fok fölé nem szabad felmelegíteni
- a mézhez nem szabad hozzátenni semmilyen idegen anyagot
Természetesen a mézeken rendszeresen végeznek szermaradvány vizsgálatot is, így maradhat bio, a bio méz. Tehát mindezen műveletek eredményei a BIO minősítésű tiszta és finoman illatozó mézek, a bio mézek.
Élősködő „atka elleni” védelem
A méheknél szaporodó élősködő „atka elleni” védekezésben nem szabad vegyszereket, kemikáliákat használni, mert bár az hatásos az élősködők elleni védekezésben, de hátrányos hatásúak a méhekre és az emberre. A bio méhészetben a természetben található illóolajokat használják a méhegészségügyben, ami nem okoz a mézben szermaradványt.
Milyen mézfajta lehet bio?
Bio méz kapcsolódó cikk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bioméhészet
Címlapkép: Bio mézek (forrás: https://gyogyszernelkul.com)
Vissza a kategória cikkeihez