Mitől bio méz a méz? Ahhoz, hogy azt mondhassuk egy mézről az bio, az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • olyan területekről  kell, származzon,amik megfelelő távolságban vannak minden hagyományosan művelt mezőgazdasági területtől, ipari telepektől és közlekedési úttól
  • tilos a méhek vegyszeres kezelése
  • a mézet 35 fok fölé nem szabad felmelegíteni
  • a mézhez nem szabad hozzátenni semmilyen idegen anyagot 

Természetesen a mézeken rendszeresen végeznek szermaradvány vizsgálatot is, így maradhat bio, a bio méz. Tehát mindezen műveletek eredményei a BIO minősítésű tiszta és finoman illatozó mézek, a bio mézek.

Élősködő „atka elleni” védelem

A méheknél szaporodó élősködő „atka elleni” védekezésben nem szabad vegyszereket, kemikáliákat használni, mert bár az hatásos az élősködők elleni védekezésben, de hátrányos hatásúak a méhekre és az emberre. A bio méhészetben a természetben található illóolajokat használják a méhegészségügyben, ami nem okoz a mézben szermaradványt.

Bio méz kapcsolódó cikk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bioméhészet

Címlapkép: Bio mézek (forrás: https://gyogyszernelkul.com)

Vissza a kategória cikkeihez