Bio méz

Mitől bio méz a méz? A bio méz egy olyan méz, amelyet a méhek kizárólag bio minősítésű, vegyszerektől mentes növények virágnektárjából és mézharmatából gyűjtenek össze. Ez a termesztési és gyártási módszer különbözik a hagyományos mézkészítéstől, és számos előnnyel jár mind az emberek, mind a környezet számára.

Különbségek a bio méz és a hagyományos között

Az egyik fő különbség a e között és a hagyományos méz között az, hogy a előbbinél felhasznált növényeket bio gazdálkodásból származó területeken termesztik. Ez azt jelenti, hogy a növényeket természetes, vegyszerektől mentes módszerekkel nevelik, és a kártevők ellen biológiai védekezést alkalmaznak. Ez biztosítja, hogy a virágok és növények nektárja és mézharmata ne legyen szennyezett vegyi anyagokkal.

A méheknél szaporodó élősködő „atka elleni” védekezésben nem szabad vegyszereket, kemikáliákat használni, mert bár az hatásos az élősködők elleni védekezésben, de hátrányos hatásúak a méhekre és az emberre. A bio méhészetben a természetben található illóolajokat használják a méhegészségügyben, ami nem okoz a mézben szermaradványt.

E méz előállításakor a méhek által gyűjtött virágnektárt nem kezelik hővel vagy szűrési eljárásokkal, amelyek hatására sok hagyományos méz elveszti értékes tápanyagait. Ez a természetes méz megőrzi természetes enzimeit, vitaminjait, ásványi anyagait és antioxidánsait, így gazdag tápanyagforrás marad.

Miért bio?

Az emberek egyre inkább fontosnak tartják a bio termékek vásárlását, mert ezeket az élelmiszereket egészségesebbnek és környezetbarátabbnak tekintik. A bio méz fogyasztása számos előnnyel járhat. A természetes tápanyagokban gazdag összetétele erősítheti az immunrendszert, segíthet a méregtelenítésben és a szervezet regenerálódásában. A bio méznek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai is vannak, ezért gyógyászati célokra is alkalmazható.

Bio méz vásárlása

Vásárlásakor érdemes megbizonyosodni a minősítésekről és az eredetiségéről. Az EU ökológiai minősítés vagy más hitelesített bio tanúsítvány biztosítja, hogy a méz valóban bio termelésből származik.

Ahhoz, hogy azt mondhassuk egy mézről az bio, az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • olyan területekről  kell, származzon,amik megfelelő távolságban vannak minden hagyományosan művelt mezőgazdasági területtől, ipari telepektől és közlekedési úttól
  • tilos a méhek vegyszeres kezelése
  • a mézet  35  fok fölé nem szabad felmelegíteni
  • a mézhez nem szabad hozzátenni semmilyen idegen anyagot

Ez a méz egy izgalmas és tápláló választás a természetes élelmiszerek kedvelőinek. Az étkezéshez felhasználva különleges ízt és aromát adhat ételeinknek és italainknak. Ráadásul előállítása hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz és a biodiverzitás megőrzéséhez, ami szintén fontos szempont a környezettudatos életmód szempontjából.

Milyen mézfajta lehet bio?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bioméhészet

Címlapkép: Bio mézek (forrás: https://gyogyszernelkul.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom