Erdei méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb az erdei méz, mely lehet az erdei virágok nektárjából készült méz, vagy vegyesen virágról származó nektár és mézharmat keveréke. E méz készítése során a méhek olyan növényeket látogatnak meg, amelyek specifikus ízt és jellegzetes aromákat adnak a méznek.

Különbözik a hagyományos mézektől, mivel az erdők sajátosságait tükrözi. Az erdőkben gazdagabb a növény- és virágfajok sokfélesége, így az erdei méz egyedi ízt és illatot kap a különböző virágoktól és növényektől. Gyakran gazdag, mély és földes ízű, és a legtöbb esetben sötétebb színű, mint a hagyományos mézek.

Itt fontos megjegyezni, hogy minden mézharmat (édes harmat) méz erdei méz, de nem minden erdei méz mézharmat méz.

Az erdei mézek előállítása

A mézharmat, vagy fenyőméz igazi különlegesség, ugyanis eltér a többi méztől, mivel a szorgos méhek nem a virágok nektárjainak felhasználásával állítják elő, hanem az erdei fákon található mézharmatból.

A mézharmat a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék, melyet a méhek a levelekről összegyűjtenek és ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárokba.

A mézharmatot a Dunakanyar védett területein található fenyőfélékről, hársról, tölgyről, juharfáról, gesztenyéről gyűjtik. 

Az erdei méz színe nagyon sötét, közel fekete, ízletes, zamatos. Íze annak függvényében változhat, hogy milyen fáról gyűjtötték a mézharmatot. Illata enyhén a fenyőére hasonlít. Kristályosodása változó van, hogy már nagyon hamar (olykor már a lépben) kristályossá válik.

A kristályosodás természetes jelenség, nem minőségi hiba. A méz folyékonysága napos helyen, vagy radiátoron, meleg vízbe állítva hamar visszaállítható. Itt csak arra kell figyelni, hogy ne karamellizáljuk meg. 

Erdei méz jótékony hatása

Hatásai a szervezetre: 

  • vizelethajtó
  • roboráló
  • szervezet – és csonterősítő
  • segítséget nyújt a légúti megbetegedések, szamárköhögés, megfázás, nátha esetén
  • idegnyugtató
  • értisztító
  • vérszegénységre 
  • koleszterincsökkentő

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Magas ásványi anyag tartalmú és a klasszikus mézekhez képest eltérő cukor összetételekkel bír. 

Fogyasztása

Fogyasztása önmagában, kenyérre kenve, müzliben, csemegeként javasolt. Esetleg italok ízesítésére is használható, de sütéshez-főzéshez nem ajánlott. Napi 4-5 evőkanálnyi már kedvezően hat a szervezetre és kifejti jótékony hatását.

Fogyasztása azonban mértékkel ajánlott, mivel magas a cukortartalma. Fontos figyelembe venni az egyéni érzékenységet és az esetleges méhészeti termékekkel szembeni allergiát is.

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet. Kapható lehet méhészeti boltokban, helyi piacokon, bio- és egészségügyi élelmiszerboltokban.

Ez a különleges méz egy igazi természeti kincs, amely ötvözi az erdők és méhek által nyújtott előnyöket. A természetes összetevői és ízvilága miatt különleges élményt nyújt az ínyenceknek és az egészségtudatos embereknek egyaránt. Fedezd fel az erdei méz sokszínűségét és ízét, és élvezd az erdők varázslatos ízeit egyetlen kanálban!

Erdei méz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mézharmat

Címlapkép: Mézharmat (forrás: https://termeloimagyarmez.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom