Erdei méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb az erdei méz, mely lehet az erdei virágok nektárjából készült méz, vagy vegyesen virágról származó nektár és mézharmat keveréke.

Az erdei mézek előállítása

Minden mézharmat (édes harmat) méz erdei méz, de nem minden erdei méz mézharmat méz. A mézharmat, vagy fenyőméz igazi különlegesség, ugyanis eltér a többi méztől, mivel a szorgos méhek nem a virágok nektárjainak felhasználásával állítják elő, hanem az erdei fákon található mézharmatból.

A mézharmat a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék, melyet a méhek a levelekről összegyűjtenek és ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárokba.

A mézharmatot a Dunakanyar védett területein található fenyőfélékről, hársról, tölgyről, juharfáról, gesztenyéről gyűjtik. 

Az erdei méz színe nagyon sötét, közel fekete, ízletes, zamatos. Íze annak függvényében változhat, hogy milyen fáról gyűjtötték a mézharmatot. Illata enyhén a fenyőére hasonlít. Kristályosodása változó van, hogy már nagyon hamar (olykor már a lépben) kristályossá válik.

A kristályosodás természetes jelenség, nem minőségi hiba. A méz folyékonysága napos helyen, vagy radiátoron, meleg vízbe állítva hamar visszaállítható. Itt csak arra kell figyelni, hogy ne karamellizáljuk meg. 

Erdei méz jótékony hatásai: 

  • vizelethajtó
  • roboráló
  • szervezet – és csonterősítő
  • segítséget nyújt a légúti megbetegedések, szamárköhögés, megfázás, nátha esetén
  • idegnyugtató
  • értisztító
  • vérszegénységre 
  • koleszterincsökkentő

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Magas ásványi anyag tartalmú és a klasszikus mézekhez képest eltérő cukor összetételekkel bír

Fogyasztása

Fogyasztása önmagában, kenyérre kenve, müzliben, csemegeként javasolt. Esetleg italok ízesítésére is használható, de sütéshez-főzéshez nem ajánlott. Napi 4-5 evőkanálnyi már kedvezően hat a szervezetre és kifejti jótékony hatását.

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.

Erdei méz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mézharmat

Címlapkép: Mézharmat (forrás: https://termeloimagyarmez.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom