Gesztenye méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb a gesztenye méz. Származási helye általában az európai gesztenyefák termőterületei, például az olasz és a francia vidékek, valamint a Balkán-félsziget. Azonban más országokban is termelik, ahol megfelelő környezeti feltételek és gesztenyefák találhatók. Előállítása szelídgesztenyéből történik.  Még véletlenül sem szabad összetéveszteni a szelídgesztenyét a vadgesztenyével, mert ez utóbbi mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Szelídgesztenye

A Zalai – dombság déli részén, az Alpokalján illetve a Dunakanyarban találhatók nagyobb szelídgesztenyés ligetek. Itt gyűjthető a különleges aromájú, sötétbarna színű szelídgesztenye méz, mely elég ritka, de a szakértő mézfogyasztók szerint a legfinomabb, legjobb méz.

A gesztenye méz színe a borostyán-sárgától a sötétbarna színig terjed, gesztenyevirág illatú, és íze jellegzetes, mivel fanyar, kicsit kesernyés utóízű. Rendkívüli hatása miatt, mint népi csodaszer van számon tartva.

A gesztenye méz jellegzetességei

E méz fajta jellegzetességei között kiemelkedik a sötétbarna szín és a gazdag, intenzív íz. Gyakran gazdagabb és erőteljesebb ízű, mint más mézfajták, ezért a méz kedvelői körében népszerű. A gesztenye méz általában sűrűbb konzisztenciájú, ami szintén megkülönbözteti más mézektől. Az egyedi íz és állag miatt sokan fogyasztják önmagában, vagy hozzáadhatják különböző ételekhez és italokhoz ízesítés céljából.

A gesztenye méz hatása

A szervezetre gyakorolt hatása miatt, mint népi csodaszer van számon tartva. Egészségügyi szempontból a gesztenye méz hasonló táplálkozási előnyöket nyújt, mint más mézek. Gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban és vasban, valamint antioxidánsokban és enzimekben. A méz természetes antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatású is lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a méz magas cukortartalmú élelmiszer, és mértékkel kell fogyasztani. Azoknak, akik allergiásak a mézre vagy a gesztenyére, kerülniük kell a gesztenye méz fogyasztását.

Gesztenye méz jótékony hatásai:

  • segítséget nyújt a trombózis kialakulásának megelőzésében
  • a visszér problémák kezelésére is kiválóan alkalmas
  • visszértágulatnál, érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható
  • a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is jelentősen lecsökkenthető a rendszeres fogyasztásával
  • segít álmatlanság, valamint kimerültség esetén is
  • segíti az agy működését
  • görcsoldó hatása is ismert
  • lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását
  • étvágytalanság ellenszereként is alkalmazható

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Rengeteg ásványi anyag és E vitamin található benne. Többek között foszfort, kalciumot és vasat is tartalmaz.

Gesztenye méz fogyasztása

A gesztenye mézet számos módon használhatják. Gyakran felhasználják a sütemények és desszertek készítéséhez, valamint ízesítőként vagy édesítőként a reggeli gabonapelyhekhez, joghurthoz és teaspecialitásokhoz. Továbbá, a gesztenye mézet előszeretettel használják fűszerezett vajak és szószok elkészítéséhez, amelyek gazdagabb és egyedibb ízt kölcsönöznek az ételeknek.

Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem igazán ajánlott. Napi 2-3 kávéskanál  elfogyasztása ebből a mézből már megteszi a kívánt, kedvező hatást a szervezetben.

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel  a gesztenyeméz egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó ízvilággal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.

A gesztenye méz beszerezhető méztermelő gazdaságokban, helyi mézüzletekben, valamint különböző élelmiszerboltokban és online piactereken. Fontos azonban, hogy megbízható forrásból származó mézet vásároljunk, amely természetes és tiszta. Ellenőrizzük az eredetet és a minőséget, hogy valóban a gesztenye nektárából készült mézet kapjuk.

Összességében a gesztenye méz egy különleges és ízletes mézfajta, amely gazdag ízével és sűrű konzisztenciájával kitűnik a többi méztípus közül. Széles körben felhasználható konyhai kreativitásunkban, és a gesztenye méz egészségügyi előnyei is figyelemre méltóak, de fogyasztására a mértékletesség mindig fontos szempont.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom