Hogyan készül a méz

Hogyan készül a méz? Az igazi méz készítése bonyolult és időigényes folyamat, amelyet szerencsére a méhek elvégeznek helyettünk. A méz, az édes és ízletes természetes élelmiszer, az édesítőszerek egyik legősibb formája, amelyet méhek készítenek növényi nektárból vagy virágporból.

Hogyan készül a méz?

A méz elkészítése folyamatában a következő lépéseket követik a méhek:

1. Nektárgyűjtés: A méhek a virágokat keresik fel és hasznosítják a virágokban található nektárt, amelyet a virágok mirigyei termelnek. A nektár édes ízű, és a méhek tárológyomrukban szállítják vissza a kaptárba.

2. Tárolás: A méhek visszatérve a kaptárba nektárt hányják fel és átadják a munkás méheknek. Ezek a munkás méhek a kaptárban lévő viaszsejtekbe helyezik a nektárt.

3. Víz és enzimek hozzáadása: Az elhelyezett nektár magas víztartalmú, ezért a méhek a viaszsejtekbe lévő nektárhoz vizet adnak. Ezenkívül a munkás méhek enzimeket is adnak hozzá, például invertáz enzimet, amely a szacharózt fruktózzá és glükózzá bontja.

4. Érés és besűrítés: A viaszsejtekben lévő nektárt a méhek ventillációval, vagyis szárítással sűrítik. A szárítási folyamat során a méh használja a szárnyait a levegő mozgatásához, hogy a nedvességet elpárologtassa, és a nektár sűrű, viszkózus mézzé alakuljon át.

5. Méz tárolása és zárása: Amikor a méz eléri a megfelelő sűrűséget, a méhek lezárják a viaszsejtet viasszal. Ezután a kész mézet tárolják, és később az emberek által gyűjtik össze és használják fel.

Hogyan készül a méz

Fontos megemlíteni, hogy a méz készítése a virágfajtáktól és a méhek által használt nektár típusától függően különböző ízű és színű lehet. Az elkészült méz rendkívül tápláló és antioxidánsokban gazdag élelmiszer. Hiszen számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Sok egészségügyi előnnyel jár, és széles körben használják édesítőszerként és különféle konyhai receptekben is.

A méz édes ízét a gyümölcscukor adja. Azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek.

A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, ha a méz tárolása megfelelő.

Hogyan készül: Méz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom