Hogyan készül a méz

Hogyan készül a méz? Az igazi méz készítése bonyolult és időigényes folyamat, amelyet szerencsére a méhek elvégeznek helyettünk.

Hogyan készül a méz?

A dolgozó méhek először összegyűjtik a nektárt az előgyomrukban, és elkeverik az enzimekben gazdag garatmirigy-váladékukkal, majd beviszik a kaptárba, és betöltik a lépek viaszsejtjeibe. Az így létrejövő anyag még nagyon híg, ezért utána elpárologtatják belőle a felesleges vizet a szárnyuk rezgetésével keltett légáram segítségével.

Hogyan készül a méz

Amikor már elég sűrű, a mézet lepecsételik és érlelik. Az így létrejövő méz sok nagyon hasznos anyagot tartalmaz, és teljesen steril. Viszont nem lehet belőle korlátlan mennyiséget előállítani, bármikor közbejöhet például a rossz időjárás, ami miatt elfagynak bizonyos tipikus méznövények virágai.

A méz édes ízét a gyümölcscukor adja, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek.

A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, ha a méz tárolása megfelelő.

Hogyan készül: Méz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom