Ipari méz

Az ipari méz csak külsőleg hasonlít a termelői mézre, egyébként nagyjából keményítőből áll, és nincs semmiféle gyógyhatása.

Silány minőségű ipari méz

A magyar méhésztársadalom évek óta küzd a silány minőségű kínai méz ellen, ugyanis a Kínából Európába érkező nagy mennyiségű méz, jelentős része hamis vagy rossz minőségű ipari méz. Ráadásul nem egyszerű távol tartani magunkat tőle: a laza uniós szabályozás megengedi, hogy pontos eredet megjelölés nélküli mézek legyenek a boltokban, a csomagolók pedig előszeretettel keverik normál mézzel anyagi megfontolásból.

A laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy Magyarországon a bolti forgalomban található mézek nagy része tartalmaz kínai mézet. A kínai méz minősége viszont messze nem közelíti meg pl. a magyar minőséget, ám sokkal olcsóbb, ezért a forgalmazók (nem a termelő) a jó minőségű mézhez keverve csökkentik annak bekerülési költségeit, tehát növelik a hasznukat. A kínai mézet nagy mennyiségben állítják elő mesterséges úton is, aminek már nincs gyógyhatása, csak édes.

Méz készítése

Az igazi méz készítése bonyolult és időigényes folyamat, amelyet szerencsére a méhek elvégeznek helyettünk. A dolgozó méhek először összegyűjtik a nektárt az előgyomrukban, és elkeverik az enzimekben gazdag garatmirigy-váladékukkal, majd beviszik a kaptárba, és betöltik a lépek viaszsejtjeibe. Az így létrejövő anyag még nagyon híg, ezért utána elpárologtatják belőle a felesleges vizet a szárnyuk rezgetésével keltett légáram segítségével.

Amikor már elég sűrű, a mézet lepecsételik és érlelik. Az így létrejövő méz sok, nagyon hasznos anyagot tartalmaz, és teljesen steril. Viszont nem lehet belőle korlátlan mennyiséget előállítani, bármikor közbejöhet például a rossz időjárás, ami miatt elfagynak bizonyos tipikus méznövények virágai.

Ipari méz előállítása

Ezzel szemben az ipari mézről nem tudunk semmi pontosat mondani, csak feltételezések vannak arra nézve, hogyan állítják elő. Egy részét mindenképpen méhek gyűjtik össze, de persze nem mindegy, hogy miből. Ha az igazi nektárt mással helyettesítik, akkor értelemszerűen a végterméknek nem lesznek olyan pozitív hatásai, mint a rendes méznek.

Ugyanez a helyzet akkor, ha nem várják ki a méz elkészüléséhez kellő időt, és a begyűjtés után közvetlenül elveszik a méhektől, aztán ipari módszerekkel helyettesítik a természetes folyamatokat, például melegítéssel párologtatják belőle a felesleges vizet. Olyan is előfordulhat, hogy az ipari méz még ennyire sem közelíti az igazit, hanem teljesen mű mézhamisítvány.

A hamisítvány legfeljebb külső jegyeiben emlékeztet mézre, egyébként viszont nagyjából cukorszirupból áll, és nincs semmiféle gyógyhatása, viszont a cukor árához képest még mindig tízszeres különbséggel kapható.

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/
mezet_venne_ime_3_tipp_hogy_ne_verjek_at/20160111104907

Címlapkép: Ipari méz (forrás: http://www.jumatic.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom