Ízesített méz készítése manapság nagy divat hazánkban. Ezek a mézek úgy készülnek, hogy valamilyen gyógynövényt (pl. levendula) beáztatnak semleges ízű mézbe és az ozmózis hatás következtében a méz átveszi az adott növény ízét, zamatát. Nemcsak gyógy- ls fűszernövényekből, de akár más virágos növényekből (pl. pitypang) is készíthető.
Azonban például a levendulaméz nem összetévesztendő a levendulás mézzel. A levendula mézet a méhek készítik a levendula virágából gyűjtve, a levendulás mézet a méhész ízesíti.
Ízesített méz készítése gyógy-, vagy fűszernövényből
Használhatunk egyféle gyógynövényt vagy több keverékét is:
- a rozmaring
- a zsálya
- a kakukkfű
- a menta
- a citromfű
- a levendula
- a kamilla
- a rózsaszirom
- vagy éppen a fenyőtű
felhasználásával pompás, illatos mézeket készíthetünk. Olyan fűszereket is kipróbálhatunk, mint például a vaníliarúd, fahéjdarabkák, csillagánizs.
Fontos, hogy csakis szárított gyógy- és fűszernövényeket használjunk!
A legjobb házi nyugtató-Levendula méz készítése:
Cikk az ízesített méz készítéséről:
https://www.gyogynovenysziget.hu/gyogymez-hazilag
Vissza a kategória cikkeihez