Ízesített méz készítése manapság nagy divat hazánkban. Ezek a mézek úgy készülnek, hogy valamilyen gyógynövényt (pl. levendula) beáztatnak semleges ízű mézbe és az ozmózis hatás következtében a méz átveszi az adott növény ízét, zamatát.

Azonban például a levendulaméz nem összetévesztendő a levendulás mézzel. A levendula mézet a méhek készítik a levendula virágából gyűjtve, a levendulás mézet a méhész ízesíti.

Ízesített méz készítése gyógy-, vagy fűszernövényből

Levendula méz

Használhatunk egyféle gyógynövényt vagy több keverékét is. A rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a menta, a citromfű, a levendula, a kamilla, a rózsaszirom vagy éppen a fenyőtű felhasználásával pompás, illatos mézeket készíthetünk. Olyan fűszereket is kipróbálhatunk, mint például a vaníliarúd, fahéjdarabkák, csillagánizs. Fontos, hogy csakis szárított gyógy- és fűszernövényeket használjunk!

Cikk az ízesített méz készítéséről:

https://www.gyogynovenysziget.hu/gyogymez-hazilag

Vissza a kategória cikkeihez