Kék mézbogyó

A kék mézbogyó egy évelő növény a loncfélék családjába tartozó Lonciera caerulea termése. Elsősorban hideg éghajlatokban, például Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában terem. A termése kis, kékes-feketés bogyó, amely hasonló formájú és méretű lehet a fekete áfonyához vagy a szederhez. A mézbogyó édes és zamatos, ezért „mézgyümölcs” néven is hívják. Nagyon tápláló, és gazdag antioxidánsokban és vitaminokban. Jellemzően frissen fogyaszthatják, illetve lekvárok, sütemények, vagy más ételek készítéséhez is felhasználhatják.

Kék mézbogyó jellemzői

A mézbogyó a Caprifoliaceae családba tartozó Lonicera nemzetségbe tartozik. A növény évelő cserje, amely általában 1-2 méter magasra nő. Kicsi, ovális alakú levelei vannak, és általában sötétzöld színűek. Mérsékelt- vagy hideg égövi területeken fordul elő. Képes ellenállni a hideg téli hőmérsékleteknek, és korai tavasszal virágzik.

Májusban érő bogyói általában kékes-feketés színűek, de vannak olyan fajták, amelyek sárga vagy piros bogyókat hoznak. A bogyók általában körülbelül 1-3 cm hosszúak, és enyhén ellipszis alakúak. Az íze édes, és sokak szerint az íze a ribizli és a fekete áfonya között helyezkedik el.

Mivel nagyon látványos bokorrá fejlődik, sok helyen díszbokorként tartják. Bármilyen talajon megél, igénytelen, fagyálló növény. Egész évben nevelhető, de optimális körülmények között a virágzás és terméshozatal a tavaszi és nyári hónapokra esik. A növényeket általában csemeteként vásárolják és ültetik a kertben vagy dézsában. A megfelelő növénygondozás és az optimális termesztési körülmények biztosítása segít a jó minőségű termés elérésében.

Mézbogyó felhasználása

Rendkívül tápláló gyümölcs, amely gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, káliumot, rostot és más hasznos tápanyagokat. Az antioxidánsok segíthetnek a szervezet védelmében a szabad gyökök okozta károsodástól. Valamint hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint a gyulladás csökkentéséhez. A mézbogyók fogyasztása a jó emésztést is támogathatja a benne található rostok miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a honeyberry-t nem szabad összekeverni a mézzel. A méz egy termék, amelyet a méhek készítenek, míg a mézbogyó egy gyümölcs, amelyet a növény hoz létre. Mindkettő különálló és egyedi ízzel és jellemzőkkel rendelkezik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9k_m%C3%A9zbogy%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom