Kézműves méz

Bátran kijelenthetjük, hogy kézműves méz a magyar termelői méz. Napjainkban nagy divatja van a „kézműves” termékeknek és könnyebben is eladható, ami egyedi, de vajon mit nevezhetünk „kézművesnek”?

Kézműves méz szabályozása 

A kézműves élelmiszereket a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg. A 2014-ben megjelent irányelv értelmében a kézműves élelmiszer olyan egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál.

Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, de a kézműves termékeket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Az előállítás során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok mennyiségének csökkentésére, a természetes anyagok felhasználására. Nem használhatók fel mesterséges színezékek, ízfokozók, aromák, édesítőszerek.

E kritériumok alapján kijelenthető, hogy a magyar termelői méz kézműves méz, hiszen: 

  • egyedi jelleggel bír
  • a méz előállítása során különös gondot fordítanak a minőségre
  • a méhészkedés és méztermelés részben kétkezi munkával történik
  • a méz hozzáadott anyagot nem tartalmaz

A természetes méz összetétele: körülbelül 20 százaléka víz, míg a fennmaradó 80 százalék cukrokból, mégpedig főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. A méz továbbá tartalmaz még természetes antioxidánsokat, vitaminokat (pl. B1, B2, B6 és C-vitamin) és ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, vas, cink, stb.).

Kézműves méz kalória tartalma

100 g méz kalória tartalma 285 kcal/1194 kJ.

A méz 100gr-ra az alábbiakat tartalmazza:

  • 0,3-0,4 g fehérje
  • 0 g zsír
  • 77-84 g szénhidrát
  • 0 g rost

Hogyan készül: Méz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Címlapkép: Kézműves mézek (forrás: https://www.kezmuvesajandekbolt.hu)

Vissza a kategória cikkeihez