Kikristályosodott méz

A kikristályosodott méz nem a méz romlottságát, és nem is azt jelzi, hogy a méhész felcukrozta a mézet. termelői méz kristályosodása természetes folyamat, amely során a méz textúrája vastaggá és keményebbé válik. Ez általában akkor következik be, amikor a mézben található cukor túllép egy bizonyos határértéket, és a glükóz és a fruktóz kezd kiválni a szirupos állapotból.

Azok a mézek, amelyek hajlamosak a kikristályosodásra, általában tartalmaznak magasabb arányban glükózt. Ennek oka, hogy a glükózmolekulák szilárdabb kristályrácsot képeznek, mint a fruktózmolekulák. Ezért a glükóz dominanciája esetén a méz gyorsabban kikristályosodik.

Romlott-e a kikristáyosodott méz?

A kikristályosodott méz nem veszít semmilyen tápértéket vagy minőséget. Csak a textúrája változik meg. Az eljárás során a méz általában megsűrűsödik, és a kezdeti folyékony állapotból krémes vagy szilárd állapotba alakul át.

A kikristályosodás sebessége és a kialakult kristályok mérete függ az adott méz összetételétől, a tárolási hőmérséklettől és más környezeti tényezőktől. Például a hidegebb hőmérséklet és a hosszabb tárolás elősegítheti a kikristályosodást.

A méz természetes cukor, víz és ásványok elegye.  A termelői méz több mint 70%-a cukor (glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 20% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli).

A kikristályosodott méz kristályosodási folyamata 3 tényezőtől függ:

 1. a mézben levő glükóz és fruktóz konkrét arányán, ugyanis a glükóz (szőlőcukor) segíti elő a kristályosodást a vízoldhatósági tulajdonsága miatt. 
 2. tárolási hőmérséklet: se a túl meleg, se a túl hideg nem tesz jót a méznek 
 3. a mézben levő „egyéb anyagok”: pl. viaszdarabok, virágpor, stb. Ezek tömege gyorsíthatja a kristályosodás folyamatát.   

A különböző méz fajták eltérő módon és gyorsasággal kristályosodnak.

A méz fajták kristályosodási ideje:

 • Repceméz: a leggyorsabban kristályosodó méz: pörgetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz
 • Napraforgó méz: gyorsan 1-2 hónap alatt kristályosodik 
 • Virágméz: kristályosodása attól függ, milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhek. Van, hogy hamar – 1-2 hónap alatt – kristályosodik, van, hogy 4-6 hónap kell a kristályosodáshoz
 • Gesztenye-, hárs-, facélia-, erdei méz: lassan, 6-9 hónap alatt kezd el kristályosodni 
 • Akácméz: a leghosszabban folyékonyan maradó méz, helyes tárolás esetén évekig folyékony marad

Teendő kikristályosodott méz esetén: 

 • Nyugodtan elfogyasztható, semmi baja a méznek, csak a természet tette a saját dolgát.
 • Fel lehet használni sütéshez.
 • Teába, kávéba is bele lehet tenni (csak langyosba, soha nem forróba, mert 40°C felett elveszíti az összes jó tulajdonságát). 
 • Kiváló bőrradír alapanyagnak.
 • Ha folyékony mézet szeretnénk, akkor egyszerűen melegítsük fel. Ezt megtehetjük radiátorra, fűtőtestre téve, vagy meleg vizes fürdőbe állítva (itt is figyelni kell arra, hogy nehogy túlhevüljön az üveg alja a lábos aljához érve).

Összességében a méz kikristályosodása egy természetes jelenség, amely nem befolyásolja a méz ízét vagy tápértékét. Az emberi fogyasztásra teljesen biztonságos és élvezhető állapotban marad.

http://www.bakonynektar.hu/mezes-olvasnivalo/mez_5/miert-kristalyosodik-a-mez_34

Címlapkép: Kikristályosodott méz (forrás: https://sagimeheszet.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom