A kikristályosodott méz nem a méz romlottságát, és nem is azt jelzi, hogy a méhész felcukrozta a mézet. A termelői méz kristályosodása természetes folyamat.
A méz természetes cukor, víz és ásványok elegye. A termelői méz több mint 70%-a cukor (glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 20% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli).
A kikristályosodott méz kristályosodási folyamata 3 tényezőtől függ:
- a mézben levő glükóz és fruktóz konkrét arányán, ugyanis a glükóz (szőlőcukor) segíti elő a kristályosodást a vízoldhatósági tulajdonsága miatt.
- tárolási hőmérséklet: se a túl meleg, se a túl hideg nem tesz jót a méznek
- a mézben levő „egyéb anyagok”: pl. viaszdarabok, virágpor, stb. Ezek tömege gyorsíthatja a kristályosodás folyamatát.
A különböző méz fajták eltérő módon és gyorsasággal kristályosodnak.
A méz fajták kristályosodási ideje:
- Repceméz: a leggyorsabban kristályosodó méz: pörgetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz
- Napraforgó méz: gyorsan 1-2 hónap alatt kristályosodik
- Virágméz: kristályosodása attól függ, milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhek. Van, hogy hamar – 1-2 hónap alatt – kristályosodik, van, hogy 4-6 hónap kell a kristályosodáshoz
- Gesztenye-, hárs-, facélia-, erdei méz: lassan, 6-9 hónap alatt kezd el kristályosodni
- Akácméz: a leghosszabban folyékonyan maradó méz, helyes tárolás esetén évekig folyékony marad
Teendő kikristályosodott méz esetén:
- Nyugodtan elfogyasztható, semmi baja a méznek, csak a természet tette a saját dolgát.
- Fel lehet használni sütéshez.
- Teába, kávéba is bele lehet tenni (csak langyosba, soha nem forróba, mert 40°C felett elveszíti az összes jó tulajdonságát).
- Kiváló bőrradír alapanyagnak.
- Ha folyékony mézet szeretnénk, akkor egyszerűen melegítsük fel. Ezt megtehetjük radiátorra, fűtőtestre téve, vagy meleg vizes fürdőbe állítva (itt is figyelni kell arra, hogy nehogy túlhevüljön az üveg alja a lábos aljához érve).
http://www.bakonynektar.hu/mezes-olvasnivalo/mez_5/miert-kristalyosodik-a-mez_34
Címlapkép: Kikristályosodott méz (forrás: https://sagimeheszet.hu)
Vissza a kategória cikkeihez