Lépes méz

A lépes méz az egyik legtermészetesebb élelmiszer, ugyanis emberi beavatkozás nélkül készül. A viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz. Hazánkban különlegesség, de eredetileg minden méz lépes méz. 

A méhek minden gyűjtött és elraktározott mézet lépes mézként tárolnak, de a piaci igényeknek megfelelően csak akácmézből készült lépes méz kerül forgalomba.

Mi is az a lépes méz?

Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből áll, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló sejtfedéllel.

Ezeket a lépeket csupán feldarabolják, majd bezacskózzák, vagy mézzel töltött üvegekbe helyezik a méhészetben dolgozók, vagyis a lépes méz egyáltalán nem megy át semmiféle technológiai folyamaton, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülne.

Általában akácmézbe téve, üvegekben árulják, így még csak a levegővel sem tud érintkezni az elfogyasztása előtt.  Azért éppen akácmézben szokás tárolni, mert az akácméz hosszú időn keresztül képes folyékony maradni. Kristályosodása akár 1-2 évig is eltarthat, vagyis igen hosszú időn keresztül, hónapokon át képes magában őrizni a lépes méz darabokat.

Lépes méz, vagy lép nélküli?

Ez a méz ízletesebb és illatosabb a pörgetett méznél, mivel nem érintkezik a levegő oxigénjével, így nem oxidálódik és a méhek által gyártott viasz íze, illata és jótékony hatása is benne van.  Biológiai értéke is sokkal magasabb a méznél, mivel a viasz sokféle vitamint – főleg A vitamint, és más aktív hatóanyagokat is tartalmaz, melyeket a szervezet rágás során a mézzel együtt hasznosít.

Jótékony hatásai: 

  • légzőszervi megbetegedéseknél 
  • orrdugulásnál
  • arc- és homloküreg gyulladásnál
  • szénanátha tüneteinek csökkentésében
  • virágpor allergia megelőzésére, kezelésére
  • emésztési zavarok esetén

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Rengeteg ásványi anyagot, nyomelemet és vitaminokat – főképp A vitamint tartalmaz. 

Fogyasztása

Fogyasztása lehet önmagában rágcsálva, vagy ízesítőként.  Személyenként nagyjából 40-50 gramm lépes mézet ajánlott elfogyasztani, ez a mennyiség már megteszi a kívánt, kedvező hatást a szervezetben.

Fogyasztáshoz célszerű tányéron apró kockákra vágva tálalni és önmagában fogyasztani. Minden része fogyasztható, de vannak, akik a viaszt nem nyelik le. Másik fogyasztási mód, ha üvegből vagy tálból a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető.

A lépes méz nagyon értékes anyagokat tartalmaz, amelyek akkor tudják leginkább kifejteni hatásukat, ha a rágás során visszamaradt viaszdarabot is lenyeljük. Vannak, akik nem tudják lenyelni a viaszdarabot, ezért az ő számukra remek megoldás az is, ha hosszasan rágóznak vele a méz kipréselése után is.

A lépes méz fogyasztásának ismert mellékhatása nincs, így bármely életkorban nyugodtan alkalmazható. 

Vásárlása

Ezt a mézet is számos üzlet, nagyobb bevásárlóközpont vagy piac polcain megtalálhatjuk. De online, interneten keresztül is sokféle elérhető. Természetesen méhészetekben is megtalálható.

Hogyan készül a lépesméz?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lépesméz

Címlapkép: Lépesméz (forrás: http://megaport.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom