Medvehagyma méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb a medvehagyma méz, igazi delikát méz. Előállítása medvehagyma növény nektárjából történik.  Még véletlenül sem szabad összetéveszteni a medvehagymát a gyöngyvirággal, mert ez utóbbi mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Hazánkban főként a Mecsek vidékén találhatók nagyobb medvehagyma ligetek. A medvehagyma mézek ritkaságnak minősülnek, sokan már Hungarikumnak (Tokaj, Túró Rudi, Hollókő) is mondják, mivel hazánkban vannak Európában a legnagyobb összefüggő medvehagymás területek. Itt gyűjthető a markáns fűszeres illatú méz. Már áprilisban virágzik a bükkösökben a medvehagyma és mivel itt más növény ekkor nem virágzik és nektárja édes harmattal sem keveredhet, a medvehagyma méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik. 

Medvehagyma
Medvehagyma (forrás: https://www.edenkert.hu)

medvehagyma méz fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns íz harmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Íze nem fokhagyma ízű. Kevésbé kristályosodik. Igazi különlegesség!

Medvehagyma méz jótékony hatásai: 

  • segítséget nyújt a légzőszervi megbetegedéseknél, az idült köhögések esetén
  • immunerősítő
  • szívvédő hatású
  • gátolja az érelmeszesedést és tisztítja a vért
  • kedvezően hat a gyomorra és bélrendszerre
  • javítja a gyomor által okozott szívzavarokat és bélpanaszokat
  • reumás betegségek esetén is segít
  • javítja az idült bőrproblémákat

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sokféle ásványi anyagot, szerves kénvegyületeket és C vitamint tartalmaz. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint, enyhíti a szédülést és a fejfájást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést is.

Medvehagyma mézek fogyasztása, vásárlása

Fogyasztása önmagában vagy kenyérre kenve, csemegeként javasolt. Kávé, tea ízesítésére erős fűszerezésű aromája miatt nem ajánlott. 

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel  a medvehagyma egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.

A medvehagyma méznél kizárólag az méz, amit a mézelő méhek a Medvehagyma növény nektárjából készítenek. Semmilyen idegen anyag –  még medvehagyma növény sem – nem lehet hozzáadott.

Fesztivál: Méz hagymából? Minden amit a medvehagymáról tudni lehet:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Címlapkép: Medvehagymaméz (forrás: http://www.bakonynektar.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom