Méh

A méh a hártyásszárnyúak rendjébe tartozik. Ide sorolják az összes társadalomban élő rovart, tehát azokat, amelyek szervezett csoportokban, nagy létszámban élnek együtt.

A méh családok 3 különböző kasztból állnak:

  1. a királynő – az uralkodó és a méhek anyja, egyetlen feladata, hogy le rakja a petéket ezáltal biztosítsa a család fennmaradását
  2. a herék – a hímnemű méhek, amelyeknek az a feladatuk, hogy megtermékenyítsék a királynőt
  3. a dolgozók – azok a nőstények, amelyek képtelenek a szaporodásra. Minden munkát ők látnak el: felelősek lárvák táplálásáért, védik és táplálják a királynőt. Ők építik fel a lépet, ahol az utódok fejlődnek, illetve ahol a mézet és a pollent tárolják. Tisztán tartják a méhkast, biztosítják az állandó hőmérsékletet, megvédik a családot a külső támadásoktól, nektárt és virágport gyűjtenek, amely a méz alapanyaga.  

A szabadban a méhek rajokba tömörülve élnek. A raj nem egy nagycsalád, hanem a méhek szervezett csoportja.  Jellemzően sziklás szurdokokban, fák odvaiban és földbe vájt üregekben találnak és alakítanak ki lakóhelyet

A házi méh

A házi méh kizárólag kaptárban él, egy téglatest alakú, általában fából készült “házikóban”, ahol elegendő hely van a szaporodásra és fejlődésre az egész család számára.  A kaptár helyettesíti a fák odvát, vagy a sziklaüregeket, amelyet méhkasnak nevezünk, ha méhek is élnek benne. Ezek a kaptárak úgy készülnek, hogy a méhész hozzájuk tudjon férni, ha ellenőrizni akarja a méhek életét. 

A méhek elsősorban mézzel táplálkoznak, ez az a táplálék, mely elegendő energiát ad ahhoz, hogy mindennap visszamehessenek dolgozni a földekre. A méhek jelenléte vagy elköltözése csalhatatlan jele annak, hogy egészséges-e a környezet. A környezetszennyezés összefüggésben áll a méhek életével és tevékenységével. 

Érdekességek a méhről:

  • A méh nem csíp, hanem szúr.
  • A méhek a nyári hónapokban átlagosan 6 hetet élnek. Egy méh egész élete során egy mokkáskanálnyi mézhez szükséges nektárnál kevesebbet gyűjt.
  • A méh átlagosan 14-15 km/óra sebességgel repül, és annyi utat tesz meg életében, hogy háromszor megkerülhetné a Földet.
  • Egy kg akácmézhez 50 000 méh rakománya szükséges.
  • A méhek tánccal értesítik társaikat a nektárforrás irányáról és távolságáról.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Háziméh

Címlapkép: Méh (forrás: http://www.igenelet.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom