Méhészkedés

A méhészkedés ősrégi tevékenység. Az ember kezdetben egyszerűen elvette a vadon élő méhek odújából a mézet,  később pedig a természeteshez nagyon hasonló méhlakásokat készített, és ezekbe telepítette a méheket. Így a mézelvétel már sokkal kevesebb méh elpusztulásával jár. Manapság a lépekből centrifugaszerű mézpörgetővel távolítják el a mézet, így a lépek többször felhasználhatóak lesznek.

A méhészet a mézelő méh tenyésztésével és hasznosításával foglalkozó termelési ág. Fontosságára jellemző, hogy a méznek, mint édesítőszernek és a viasznak, mint a gyertya alapanyagának a 18. sz. elejéig alig volt versenytársa. 

A méhészkedés különböző formái a méhészet fejlődési fázisait jelzik

  1. A zsákmányoló méhészet – még nem tervszerű, nem tenyésztő tevékenység. A méhészek a természetben vadon élő, a fák odvaiban és sziklaüregekben meghúzódó méheket keresik fel, a rovarokat füsttel elpusztítják, és a lépeket elrabolják
  2. Az erdei méhtartás – az erdőben megtalált méhcsaládok helyi továbbtenyésztése. Nyílást vágnak az erdei fa odvába, ezt ősszel rendszeresen kinyitják, a méheket füsttel elkábítják és a lépek egy részét kiszedik.
  3. A paraszti méhészet – a paraszti méhészek méheiket az erdőről hazahozott faodúkban, szalma-, gyékény- és vesszőkosarakban a házak eresze alatt, vagy a kertben tartják. 

A méhészkedés egy érdekes, összetett, szezonálisan teljes embert igénylő munka. A szezon tavasszal kezdődik a méhek kirepülésével, az úgynevezett tisztító repüléssel. Ilyenkor tudja a méhész kitakarítani a kaptárok aljdeszkáit, majd átvizsgálni az állomány állapotát.

Ezt követve indul a tavaszi serkentés. Tavasztól őszig tudnak gyűjteni a méhek. Vannak méhészek, akik vándorló méhészek, ők a méheket mindig viszik egyik virágos területről a másikra. 

Hazánkban a Gemenc területén is található Méhészeti Gyűjtemény, mely a gemenci kisvasút Nagyrezét megállójától a táblákkal jelzett gyalogúton vagy az árvízvédelmi töltésről a táblával jelzett erdei úton érhető el.

Méhészkedés kapcsolódó cikk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méhészet

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom