Méhészkedés

A méhészkedés, az emberi történelem egyik legrégebbi és legfontosabb mezőgazdasági tevékenysége. Az emberek évezredek óta foglalkoznak méhekkel és méztermeléssel. Ennek a tevékenységnek a fejlődése sok fontos gazdasági, társadalmi és ökológiai aspektusra kihatott.

Az ember kezdetben egyszerűen elvette a vadon élő méhek odújából a mézet. Később pedig a természeteshez nagyon hasonló méhlakásokat készített, és ezekbe telepítette a méheket. Így a mézelvétel már sokkal kevesebb méh elpusztulásával jár. Manapság a lépekből centrifugaszerű mézpörgetővel távolítják el a mézet, így a lépek többször felhasználhatóak lesznek.

Méhészkedés egykoron

A méhészkedés kezdetben a vadon élő méhek természetes mézgyűjtésével kezdődött, majd az emberiség felfedezte, hogyan lehet méheket megidomítani és tartani. Az ókori Egyiptomban és más civilizációkban már szervezett méhészkedés nyomaira is bukkanunk. Az ókori egyiptomiak például méhekkel foglalkoztak méz, viasz és más méhészeti termékek előállítására. A méhészkedés technikai fejlődése az idők folyamán lehetővé tette, hogy a méztermelés hatékonyabb legyen, és hogy a méhek egészsége és jóléte is jobban figyelemmel kísérhető legyen.

A méhészet a mézelő méh tenyésztésével és hasznosításával foglalkozó termelési ág. Fontosságára jellemző, hogy a méznek, mint édesítőszernek és a viasznak, mint a gyertya alapanyagának a 18. sz. elejéig alig volt versenytársa.

A méhészkedés különböző formái a méhészet fejlődési fázisait jelzik

  1. A zsákmányoló méhészet – még nem tervszerű, nem tenyésztő tevékenység. A méhészek a természetben vadon élő, a fák odvaiban és sziklaüregekben meghúzódó méheket keresik fel, a rovarokat füsttel elpusztítják, és a lépeket elrabolják
  2. Az erdei méhtartás – az erdőben megtalált méhcsaládok helyi továbbtenyésztése. Nyílást vágnak az erdei fa odvába, ezt ősszel rendszeresen kinyitják, a méheket füsttel elkábítják és a lépek egy részét kiszedik.
  3. A paraszti méhészet – a paraszti méhészek méheiket az erdőről hazahozott faodúkban, szalma-, gyékény- és vesszőkosarakban a házak eresze alatt, vagy a kertben tartják. 

A méhészkedés egy érdekes, összetett, szezonálisan teljes embert igénylő munka. A szezon tavasszal kezdődik a méhek kirepülésével, az úgynevezett tisztító repüléssel. Ilyenkor tudja a méhész kitakarítani a kaptárok aljdeszkáit, majd átvizsgálni az állomány állapotát.

Ezt követve indul a tavaszi serkentés. Tavasztól őszig tudnak gyűjteni a méhek. Vannak méhészek, akik vándorló méhészek, ők a méheket mindig viszik egyik virágos területről a másikra. 

Hazánkban a Gemenc területén is található Méhészeti Gyűjtemény, mely a gemenci kisvasút Nagyrezét megállójától a táblákkal jelzett gyalogúton vagy az árvízvédelmi töltésről a táblával jelzett erdei úton érhető el.

A méhészkedés nem csupán mézet és viaszt eredményez, hanem rendkívül fontos szerepet játszik az ökoszisztémák és a mezőgazdaság fenntarthatóságában is. A méhek beporozzák a növényeket, ami elengedhetetlen a sok növényfaj termékenyüléséhez és a terméshozamok növeléséhez. Körülbelül a világ élelmiszertermelésének egyharmada függ a beporzók, köztük a méhek által végzett szolgáltatásoktól.

Veszélyben a méhek

Azonban az utóbbi években a méhpopulációk drasztikus csökkenése és az ún. „kolóniaösszeomlások” (Colony Collapse Disorder, CCD) fenyegetik a méhészkedés jövőjét. A méhek szembesülnek a növényvédőszerek, a paraziták, a rovarirtó szerek és az éghajlatváltozás kihívásaival. Ezért a méhészek, tudósok és mezőgazdasági szakemberek szerte a világon keményen dolgoznak azért, hogy megőrizzék a méhek populációit és védelmezzék a méhészkedés jelentőségét.

Az érdekességek között található az is, hogy a méhek által gyűjtött mézet és méhpempőt jótékony hatása miatt évezredek óta használták gyógyászati célokra. Ugyanis antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt különböző betegségek kezelésére is alkalmazták.

Összességében a méhészkedés nem csupán gazdasági tevékenység, hanem a biodiverzitás és az élelmiszertermelés kulcsfontosságú összetevője is. A méhészek munkája segíti a környezet megóvását és a fenntartható mezőgazdaságot, miközben olyan értékes termékeket állítanak elő, mint a méz, viasz és más méhészeti termékek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méhészet

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom