A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a 12-17 napos fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyekből. Ekkor a méhviasz még átlátszó, fehér színt kap azután, hogy a méhek képlékennyé teszik a rágásukkal. Az ismert sárgás barnás színt pedig a pollenekben található olajok és a propolisz hatására nyeri el.

A méhviasz előállítása

A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják és saját testük váladékából állítják elő. A viasz kinyerésekor a méhészek a lépeket kiolvasztva, mechanikai szűréssel és ülepítéssel tisztítják meg a szennyeződésektől.

A méhviasznak nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatása van. Számos anyagból áll.

Fő összetevői:

  • palitilsav
  • palmitoleát
  • hidroxipalmitát
  • egyéb palmitátok.

A méhviasz felhasználása:

  • Gyertyakészítésre – mely történhet mártással, formába öntéssel, vagy viaszlapok feltekerésével. A éhviaszból készült gyertya nem csöpög, és szemmel alig látható füstöt bocsát ki.
  • Pecsétek készítésére.
  • Fényesítő, impregnáló anyagként cipő, és bútorápolókba.
  • A kozmetikában és gyógyszerészetben krémek, kenőcsök, paszták és rúzsok alkotórészeként.
  • Házi orvoslásban meleg pakolásként a köhögés, megfázás, ízületi-, izomfájdalmak kezelésére.
  • Lépes mézként fogyasztva emésztési zavarok kezelésére.
  • Élelmiszerek esetén védőburokként és fényesítő anyagként alkalmazzák, de íz anyagként (méz ízű) is használható. Számos sajt felületét méhviasszal vonják be, ugyanis így az jóval tovább eltartható és a sajtnak különleges ízt is ad. Gyümölcsök felszínét bevonva véd a mechanikai hatások, a kiszáradás és penészedés ellen.
  • Modellező viaszként sí vaszkokba.
  • Növények metszési felületeinek kezelésére.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méhviasz

Címlapkép: Méhviasz (forrás: https://termeloimagyarmez.hu)

Vissza a kategória cikkeihez