Méz allergia

A méz allergia egy létező, valós túlérzékenységi reakció, ami a pollen-étel kereszt allergiához hasonlít a leginkább. Ez nem jelenti azt, hogy aki a virágporra érzékeny nem fogyaszthat mézet csak ajánlott bizonyos fajtájú mézeket kerülni.

A méz allergia tünetei:

  • a szájpadlás, nyelv és torok viszketése
  • hólyagok szájban, vagy torokban
  • viszketés, bőrpír a száj környékén és a nyakon
  • tüsszentés, orrfolyás
  • hasfájás – amit nem a virágpor, hanem a mézben található fruktóz okoz. Ha a fruktóz nem tud teljesen felszívódni, akkor puffadás, hasfájás, hasmenés is előfordulhat. Amennyiben más fruktóz tartalmú ételek fogyasztása esetén is jelentkeznek e tünetek, az utalhat fruktóz érzékenységre is. Ilyenkor ajánlott orvoshoz fordulni, aki teszt segítségével ki tudja deríteni, mi okozza az allergiás tüneteket.
  • ritkán allergiás sokkot is okozhat

Lépes méz terápia

A lépes méz kiváló segítség virágpor allergia megelőzésére és kezelésére is. A terápia lényege, hogy a lépes mézet mindenestül kell elfogyasztani és a viaszos részt, különösen a sejtfedél viaszt még hosszasan rágógumiszerűen rágcsálni kell. A lépes méz ily módon való fogyasztása által az orrdugulás nagyon gyorsan megszűnik, tüsszögés, viszketés, orrfolyás gyorsan enyhíthető. Még a makacs allergia eltüntetésére is van mód.

A méz allergia fokozatai

A népi gyógyászat háromféle: enyhe, mérsékelt és súlyos allergiát ismer. Ezek kezelése megelőző, vagy gyógyító lehet.

Az enyhe és mérsékelt virágpor allergia megelőzése:

1 hónappal az allergia szezon előtt kezdjünk el lépes mézet fogyasztani naponta legalább egyszer. Miután a mézet elszopogattuk, a viaszt addig rágcsáljuk, míg el nem fogy a szánkból. A méz mellett a viasz, különösen a sejtfedél viasz rágásának nagy szerepe van az eredményesség szempontjából.

A súlyos virágpor allergia megelőzése: 

3 hónappal az allergia szezon kezdete előtt ajánlott elkezdeni mézet, vagy még inkább lépes mézet fogyasztani minden étkezésnél. Lefekvéskor 1 kanál mézet 1 pohár vízben elkeverni és meginni. 2 héttel az allergia szezon kezdete előtt ezen túl még reggel és este 2 kanál mézet és 2 kanál almaecetet 1 pohár vízben elkeverve ajánlott meginni. Gyakran rágcsálunk sejtfedél csomócskákat, vagyis lépes mézet.

Az enyhe virágpor allergia kezelése:

Heti 3 alkalommal ajánlott lépes méz fogyasztása, vagy 2 kis kanál méz minden étkezéskor.
Ezzel az orr szabadon és szárazon tartható.

Mérsékelt virágpor allergia kezelése:

Az első 2 nap napi 5 alkalommal ajánlott lépes méz fogyasztása. Majd napi 3 alkalommal fogyasztani ameddig szükséges. Itt is lehet a lépes méz helyett mézet használni, de azt akkor minden étkezéshez 2 kis kanállal. (A sejtfedél viasz hatása azonban kiemelten jó).

A súlyos virágpor allergia kezelése:

Lefekvéskor 1 kanál mézet 1 pohár vízben elkeverni és meginni. Továbbá reggel és este 2 kanál mézet és 2 kanál almaecetet 1 pohár vízben elkeverve ajánlott meginni. Gyakran rágcsálunk sejtfedél csomócskákat, vagyis lépes mézet.

Makacs allergia kezelése:

Heti 3-4 alkalommal lépes mézet fogyasztva a makacs allergia is kikezelhető, de ehhez 3 év is szükséges lehet.

Méz allergia kapcsolódó cikk:

https://femina.hu/egeszseg/mezallergia-tunetei/

Címlapkép: Méz allergia (forrás: https://femina.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom