Méz címke

A méz címke azonosíthatóan kell, hogy tartalmazza a törvényi előírásoknak való megfeleléseket. Hazánkban, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan létezik egy, a méz kereskedelméről szóló törvény, mely előírja, hogy a méz megnevezést csak az „Apis mellifera” méhek által a növényi nektárból, vagy élő növényi részek nedvéből, illetve a növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag esetén használjuk.

Ezt a méhek begyűjtik, saját anyagaik hozzáadásával átalakítják, raktározzák, dehidratálják és lépekben érlelik. 

Ennek értelmében eredet szerint a méz 2 féle lehet: 

  1. virágméz (nektárból származó)
  2. mézharmatméz (növényi nedvet szívó rovarok által az élő növényi részek nedvéből nyert méz)

Méz címke előírások

Az eladásra szánt üvegeken olyan címkének kell lennie, amely alapján azonosítható az összetétel. Szerepelnie kell rajta:

  • a nettó súlynak grammban, vagy kilogrammban
  • a névnek
  • a termelőnek
  • a termelő címének
  • a termelés helyének
  • a forgalmazó, vagy viszonteladó unión belüli címének
  • a termelés évének
  • eltarthatóság dátumának (ebben megoszlanak a vélemények, mert megfelelő tárolás mellett a méz igen sokáig eltartható)

A címkén fel kell tüntetni a „méz” megnevezést, vagy még pontosabban a méz kinyerésének módját is.

A méz előállítási és/vagy megjelenési módja alapján megkülönböztetünk:

  • lépes mézet
  • darabolt lépes mézet
  • csorgatott mézet (a lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyert méz)
  • pergetett mézet (a lépekből centrifugálással kinyert méz, ez a legelterjedtebb kinyerési mód)
  • sajtolt mézet (lépek sajtolásával, melegítésével kinyert méz)
  • filtrált mézet (ipari eljárás, mely során a mézből különböző szerves és szervetlen anyagokat távolítanak el, ebben az esetben a méz nem tekinthető teljes értékűnek)

A címkén szerepel az is, ha nem Magyarországról, hanem más országból, esetleg nem uniós országból származik. Utóbbi esetben mindig rá kell írni a származási helyet is. 

A méz neve mellett feltüntethetik még a botanikai fajtát, hogy ha a termék főleg egy típust tartalmaz (akác, gesztenye stb.), a régió nevét, a földrajzi területet, ha kizárólag egy területről származik.

Méz címke kapcsolódó cikk:

http://www.cimkepont.hu/egyeb/a-kistermeloi-termekek-cimkezese/

Címlapkép: Méz címke (forrás: http://vernalis.hu)

Vissza a kategória cikkeihez