Az üzletek polcain a legelterjedtebb méz fajták a különféle virágokból származó vegyes virágmézek. A változatok száma végtelen, attól függően, hogy melyek a jellemző növények azon a területen, ahonnan a méhek gyűjtenek.

A méz fajták két nagy kategóriája:

  1. Mezei méz: ezt korábban gyűjtik és ide olyan növények tartoznak, mint pl. a lucerna, koronahere, lóhere, repce. Ezeknek a mézeknek kevésbé jellegzetes az illata és az íze is.
  2. Hegyi méz: ezeket később gyűjtik, sötétebb színűek, aromásabbak és jellegzetes ízűek. Gazdagabbak vitaminokban és nyomelemekben.

A méz színe nem azt mutatja meg, hogy milyen minőségű, csak az alkotóelemek különbözőségét jelzi. Ha mézet szeretnénk elsősorban a piacok standjain keresgélünk, ahol a különböző fajták közül bőven tudunk válogatni. Azonban keresgélhetünk az interneten is, hiszen az eladó méz fajták kategóriában ott is remek lehetőségek közül válogathatunk. Egy jól elkészített weblapon néhány perc alatt megnézhetjük a különböző méz, propolisz, virágpor kínálatot. Ezáltal is rengeteget spórolhatunk a széleskörű információ szerzéssel. A helyes információt nyújtó weboldal olvasása után részletesen megismerhetjük a méz fajtákat, valamint azok árait is. Hiszen a méz vásárlásánál is nagy fontossága van az árnak és a minőségnek egyaránt. Pénztárcabarát árak felfedezésében pedig sokat segít a jól karbantartott weboldal.

Fajtaméz

Amikor a méhész megtervezetten szállítja a méheket a különböző virágzó területekre, akkor lehetséges, hogy egyféle virágból készüljön a méz. Ebben az esetben a méhek mindig csak egyféle virágból gyűjtik a pollent. Akkor beszélünk fajtamézről, ha a termékben az egy fajta virág pollenjei elérik a 45 százalékot.

Méz fajták lehetnek:

Akácméz

Akácméz
Akácméz (forrás: http://www.mezwebaruhaz.hu)

Az akácméz világos színű, borostyános, áttetsző, édes illatú, finom ízű, folyós méz. Különösen jó hatású torokgyulladás, vagy gyomorbélhurut esetén. Nyugtató hatása is ismert. Gyümölcscukor tartalma miatt cukorbetegek csak kis mértékben fogyaszhatják.

Gesztenye méz

Gesztenye méz

A gesztenye méz akár nektárból, akár mézharmatból készül, a színe barnás, világostól egészen a sötétbarnáig változhat. Erős, fanyar illatú, kesernyés ízű. Különösen gazdag ásványi sókban és jól ismert izzasztó, köptető, vérkeringést javító hatásáról. Vérszegénység, kimerültség és elhízás esetén is ajánlott a fogyasztása.

Hárs méz

Hársméz
Hársméz (forrás: http://www.mezwebaruhaz.hu)

Krémes állagú, a mézharmattól függően a színe világos sárgától a zöldesen keresztül egészen a barnáig változhat. Az illata elég erőteljes. Nyugtató és görcsoldó hatása ismert, ezért idegesség és álmatlanság esetén ajánlott.

Napraforgó méz

Napraforgóméz
Napraforgóméz (forrás: http://www.mezwebaruhaz.hu)

A napraforgó méz intenzív sárga színű, mely vizelethajtó, erősítő, izzasztó, lázcsillapító hatású, különösen kisgyermekeknél.

Repceméz

Repce méz
Repceméz (forrás: http://www.mezwebaruhaz.hu)

A repceméz világos színű, nem jellegzetes illatú és ízű méz, amely gyorsan kristályosodik. Nem túlságosan népszerű, főleg az élelmiszeriparban használják.

Rozmaringméz

Rozmaring méz
Rozmaring méz (forrás: https://hu.nature-via.com)

Az állaga szinte Szilárd, erősen szemcsés, színe a fehértől a sápadt aranyszínűig változhat. Kellemes illatú és finom ízű. Ez a méz májproblémákra ajánlott, mivel elősegíti a máj tisztulását, a sárgaság visszahúzódását, a májműködés helyreállítását. Erősítő hatású, kimerültség esetén is jól alkalmazható. Kiváló a gyomor és bélrendszer számára, csökkenti a bélgázokat és a gyomorsavat, gyógyítja a vastagbélgyulladást.

Lucernaméz

Lucernaméz
Lucernaméz (forrás: http://www.genezispartner.hu)

Élénksárga színű méz, mely görcsoldó, vizelethajtó, tonizáló, energizáló hatású, ezért a sportolóknak is ajánlott.

Levendulaméz

Levendula méz

A levendulaméz világos, leginkább fehér színű, kellemes és finom illatú, jóízű.  Zsíros állagú és külsőleg is alkalmazható égések, rovarcsípések, elfertőződött vágások esetén. Tökéletes baktériumölő és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Vizelethajtó, féreghajtó hatása is ismert és ajánlott még álmatlanság esetén.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez