Méz fokhagyma

A méz fokhagyma külön-külön is jótékonyan hat a szervezetre, együttesen meg remekül kiegészítik és felerősítik egymás hatását. Együttesen alkalmazva a természetes összetevőik még erőteljesebben fejtik ki hatásukat, és számos területen támogathatják az egészséget.

A méz magas vitamintartalma miatt kiválóan erősíti az immunrendszert, de fogyasztása nem csak a meghűléses időszakban ajánlott. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezetre rendkívül jó hatással van.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, hiszen a fokhagymában rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag található. Ismert még vírus-és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatásairól.

Méz fokhagyma együtt? Igen!

Fokhagyma és méz együttes hatásai:

  • Immunrendszer támogatása: Mind a fokhagyma, mind a méz immunrendszer-erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. A fokhagyma allicin nevű összetevője antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet a fertőzések elleni védekezésben. A méz antibakteriális tulajdonságai pedig szintén hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.
  • Szív- és érrendszer egészsége: A fokhagymának hagyományosan szívbarát hatása van. Segíthet csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vérrögképződés esélyét, ezzel elősegítve a szív- és érrendszer egészségét. A méz antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a szív- és érrendszert a szabad gyökök káros hatásaitól.
  • Gyulladáscsökkentés: A fokhagyma és a méz egyaránt hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez a szervezetben. A fokhagymában található gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladást és más gyulladásos állapotokat. A mézben lévő antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek tovább erősítik ezt a hatást.
  • Megfázás és köhögés enyhítése: A fokhagyma és a méz egyaránt híres köhögés- és megfázásellenes hatásairól. A fokhagyma antibakteriális és nyákoldó tulajdonságai segíthetnek enyhíteni a légúti tüneteket, míg a méz nyugtató hatása segíthet csillapítani a torokfájást és a köhögést.

Alkalmazási módok

A fokhagyma és méz együttes alkalmazására többféle módszer létezik. Készíthetünk keveréket apróra vágott fokhagymából és mézből. A fokhagyma így kevésbé erős illatú és ízű lesz. Ezt egyszerűen bevehetjük kanállal vagy fogyaszthatjuk például pirítósra kenve.

Fokhagymás méz készítése

A fokhagymás méz igazi házi antibiotikum, mindenképpen érdemes tartani belőle otthon az őszi-téli megfázásos, influenzás időszakra. Készítése igen egyszerű, nem igényel szakértelmet. A fokhagyma rendkívül egészséges, de a szaga sokakat elriaszt. Azonban a méz feloldja, lágyítja a fokhagyma erős ízét és illatát, így ezt a fokhagymás mézet igazán finomnak fogjuk érezni.

Hozzávalók:

  • egy csészényi nyers méz
  • 4-5 fej fokhagyma
  • jól záródó, tetővel ellátott kis üveg

Elkészítése:

  1. A fokhagymafejeket szét kell szedni a gerezdekre.
  2. A gerezdek külső, papírszerű rétegét kell csak eltávolítani.
  3. A kis üvegekbe töltsük bele a megtisztított fokhagyma gerezdeket.
  4. A gerezdekkel teli üveget csorgatva, vagy öntve, töltsük meg a mézzel.
  5. Egy kanál segítségével a gerezdeket mozgassuk meg, hogy a körülöttük maradt légbuborékok távozni tudjanak.
  6. Zárjuk le az üveget, és fogyasztás előtt legalább pár napig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Az üveget tárolhatjuk hűtőben, de a szobahőmérséklet is tökéletesen megfelel. Fontos tudni, hogy idővel a méz és a fokhagyma egyre sötétebb lesz. Ez azonban nem a romlás jele, sőt, ettől csak növekszik a hatásosságuk.

A finomság akár hónapokon keresztül is eláll, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy már sokkal hamarabb el fog fogyni. Főleg nátha- és influenzaszezonban.

Fokhagymás méz hígított formában

Ebben az esetben kevés fokhagymaléből és mézből álló keveréket készítsünk. Ezt hígítsuk fel vízzel vagy teával. Ezt a keveréket naponta többször kortyolgathatjuk.

Mézes fokhagymás teakeverék

Ehhez először készítsünk egy gyógyteát, amelybe tegyünk fokhagymát, mézet és más gyógynövényeket is, majd így főzzük meg. Ezt kortyolgatva a benne lévő hatóanyagokat könnyen felszívja a szervezet.

Fokhagyma, méz ellenjavallatok

Fontos figyelembe venni, hogy mindenki egyedi, és bizonyos embereknél érzékenység vagy allergia léphet fel ezekre az összetevőkre. Egyeseknél a fokhagyma gyomorproblémákat vagy véralvadási zavarokat okozhat. Azoknak pedig, akik allergiásak a mézre, természetesen kerülniük kell a mézzel készült keverékeket.

Mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítőt vagy gyógyító módszert bevezetnénk, érdemes mindig konzultálni kezelőorvossal. Különösen akkor, ha már meglévő egészségügyi problémánk van és emellett rendszeresen szedünk gyógyszereket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom