Méz gyerekeknek

Méz gyerekeknek bátran adható, hiszen rengeteg ásványi anyag és jótékony vitamin található benne.

Azonban bármilyen egészséges és magas tápértékű élelmiszer is a méz, egy éves kor alatt semmilyen formában nem szabad csecsemőknek adni. Ha a családban előfordul virágpor allergia, akkor esetleg érdemes akár kétéves korig is várni a méz bevezetésével.

Méz gyerekeknek, terhesen, babáknak

Az anya ehet, a baba ugyanakkor nem szabad, hogy mézet kapjon, ugyanis botulizmus veszélye fenyegetné. A clostridium botulinum baktérium szintén a szakszerűtlenül feldolgozott mézben, import mézben még nagyobb valósznűséggel lakozhat, ami a kicsi fejletlen bélflórájával találkozván ideális körülményeket talál a szaporodásra.

A baktérium azért nagyon veszélyes, mert az általa termelt méreganyag, a bénító hatású botulotoxin a bélnyálkahártyán keresztül a baba szervezetébe kerül, és halált okozhat. 

A méz ezen felül allergizálhat is, így csak olyan mézet érdemes választani, amiről már tudjuk, hogy semmilyen allergiás reakciót nem vált ki belőlünk. A mézre allergiás személyek nagyobb része a méhektől származó alkotóelemekre, kisebb hányada pedig a pollenre allergiás.

Méz – figyelembe veendő szempontok

Azonban a fertőzés veszélyének nagyobb mértékben kitett személyek, tehát az immungyengék, egy évesnél fiatalabb gyerekek számára a méz fogyasztása mindenképp kerülendő. Az is hangsúlyozandó, hogy várandósok csak megbízható forrásból származó, pasztörizált mézet vásároljanak, nyers mézet semmiképp se.

Méz gyerekeknek kapcsolódó cikk: https://index.hu/tudomany/til/2018/03/13/sulyos_mergezest_okozhat_a_csecsemonek_adott_mez/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom