Méz káros hatásai

A méz káros hatásai a vércukorszintre: mivel a méz, döntő többségében egyszerű, illetve kettős cukrokat tartalmaz, ezért a vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli. A természetes méz glikémiás indexe 55. Bár ez az érték alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása kevésbé emeli meg a vércukor szintet, mint a finomított cukor. 

Cukorbetegek esetén a méz káros hatásai közé főleg a gyors vércukoremelés tartozik

A méz, egyfajta cukor (kalória tartalma szinte megegyezik a finomított cukoréval), így mértékkel szabad csak fogyasztani. A kardiológusok általában azt ajánlják, hogy a nők hozzáadott cukorból ne egyenek többet 100 kalóriánál. A férfiaknál a nagyobb testtömeg miatt ez ne legyen több napi 150 kalóriánál. Ez egy kicsit több mint két evőkanál a nők és a három evőkanál férfiak esetében.

A méz, gyors vércukoremelő képessége miatt, szigorú szabályok, és betartott mennyiségi korlátok mellett alkalmazható cukorbetegek esetében.

Cukorbeteg diétában arra kell törekedni, hogy az étrend összetevői többségében alacsony glikémiás indexűek legyenek, illetve kontrol alatt legyen a bevitt szénhidrát és kalória mennyiség is. Édesítésre javasolt cukorbetegek esetén a mesterséges édesítőszerek használta vagy a természetes eredetű nyírfacukor, eritrit alkalmazása.

A méz káros hatásai: allergizálhat is

A méz nyersen is alkalmas emberi fogyasztásra, de ekkor tartalmazhat pollenmaradványokat, viaszt, élesztőt. Ha valaki allergiás valamelyikre, akkor nem ajánlott a mézet  tisztítatlanul fogyasztani. A méz egy részét melegítéssel pasztőrözik is. Egy evőkanál (kb. 21 gramm) méz 64 kalóriát és 17,3 gramm szénhidrátot (rostmentes cukrot) tartalmaz, nincsen benne zsír és fehérje, de vitamin és ásványi anyag bőven van benne.

Méz csecsemőkorban

Továbbá káros lehet még csecsemőkorban is. Ugyanis a méz tartalmazhat botulinum endospórákat, amely a csecsemőkori botulizmus okozója. Ez egy ritka, de súlyos ételmérgezés, ami bénulást eredményez. Ezt a veszélyes baktériumot még a pasztőrözött méz is tartalmazhatja. Emiatt nem ajánlott, hogy a csecsemők egyéves koruk előtt mézet fogyasszanak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Címlapkép: Méz káros hatásai (forrás: https://femina.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom