Méz melegítése

kikristályosodott méz újból folyékonnyá tehető a méz melegítése során. A kristályosodás nem a méz romlottságát, és nem is azt jelzi, hogy a méhész felcukrozta a mézet. A termelői méz kristályosodása természetes folyamat.

A méz természetes cukor, víz és ásványok elegye.  A termelői méz több mint 70%-a cukor (glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 20% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli).

A termelői méz kristályosodási folyamata alapvetően 3 tényezőtől függ:

  1. a mézben levő glükóz és fruktóz konkrét arányán, ugyanis a glükóz (szőlőcukor) segíti elő a kristályosodást a vízoldhatósági tulajdonsága miatt. 
  2. tárolási hőmérséklet: se a túl meleg, se a túl hideg nem tesz jót a méznek 
  3. a mézben levő „egyéb anyagok”: pl. viaszdarabok, virágpor, stb. Ezek tömege gyorsíthatja a kristályosodás folyamatát.   

A különböző méz fajták eltérő módon és gyorsasággal kristályosodnak.

Mit tegyünk, ha kikristályosodott a méz? Vajon segít a méz melegítése?

  • Nyugodtan elfogyasztható, semmi baja a méznek, csak a természet tette a saját dolgát.
  • Fel lehet használni sütéshez.
  • Teába, kávéba is bele lehet tenni (csak langyosba, soha nem forróba, mert 40°C felett elveszíti az összes jó tulajdonságát). 
  • Kiváló bőrradír alapanyagnak.
  • Ha folyékony mézet szeretnénk, akkor egyszerűen melegítsük fel. Ezt megtehetjük radiátorra, fűtőtestre téve, vagy meleg vizes fürdőbe állítva (itt is figyelni kell arra, hogy nehogy túlhevüljön az üveg alja a lábos aljához érve).

Méz melegítése kapcsolódó cikk:

http://www.bakonynektar.hu/mezes-olvasnivalo/mez_5/miert-kristalyosodik-a-mez_34

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom