Méz összetétele

A természetes méz összetétele: körülbelül 10-15 százaléka víz, míg a fennmaradó 85-90 százalék cukrokból, mégpedig főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. A méz továbbá tartalmaz még természetes antioxidánsokat, vitaminokat (pl. B1, B2, B6 és C-vitamin) és ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, vas, cink, stb.).

A méz összetétele – glikémiás index

Glikémiás indexe 55. Ez az érték alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem emeli meg annyira a vércukrot, mint a finomított cukor.

A méz szénhidráttartalma 

A méz kiváló szénhidrát forrás, a méz szénhidráttartalma 81,3 %, főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) és szacharózból tevődik össze. 

A méz kalória tartalma

100 g méz kalória tartalma 285 kcal/1194 kJ.

A kalória (cal) az energia mértékegysége, és azt jelenti, hogy 1 kalória 1 g víz hőmérsékletét 1°C-kal emeli meg. 

A méz összetétele 100gr-ra vonatkoztatva:

  • 0,3-0,4 g fehérje
  • 0 g zsír
  • 77-84 g szénhidrát
  • 0 g rost

Méz vagy cukor

Ami azonban a méz javára döntheti el ezt a kérdést, az a glikémiás index: míg a finomított cukor glikémiás indexe 68, addig a mézé többnyire 50-55 körüli. (A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz felszívódva pedig megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index (GI érték) egy 100-as skálán számolva azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. Az alacsonyabb érték lassú átalakulásra és felszívódásra utal, ami kevésbé emeli meg a vércukorszintet.)

A méz előnye a cukorhoz képest, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas az antioxidáns-tartalma, így kis mennyiségben fogyasztva (pl. megfázás esetén 1-2 evőkanál a teába) valóban pozitív hatása van a szervezetre. Viszont közel azonos az energiatartalma, mint a cukoré, így nem ajánlott nagy mennyiségben ilyen formában törekedni a vitamin- és ásványi anyag-pótlásra, arra sokkal célszerűbbek a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák.

A méz további előnyös tulajdonságai:

A benne lévő természetes antioxidánsok (flavonoid, C-vitamin) az anyagcsere kapcsán és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.

http://www.mezwebaruhaz.hu/a-mez-osszetetele/

Címlapkép: Méz összetétele (forrás: https://www.walmart.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom