Méz tárolása

méz tárolása nem olyan bonyolult, de érdemes bizonyos tanácsokat követni a tárolása során. A méz a természet egyik csodája, és sok érdekességgel rendelkezik. A mézet már évezredek óta használják élelmiszerként és gyógyászati célokra. Különböző virágok nektárjának gyűjtésével készül, és ez adja meg a különféle ízeket és aromákat. A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Méz tárolása – mire figyeljünk

Hőmérséklet

A méz optimális tárolási hőmérséklete körülbelül 18-24 Celsius fok. Kerüld a túl magas hőmérsékletet, mert ez hatással lehet a méz minőségére, például a tápanyagtartalomra és az állagára. A hűtőszekrényben történő tárolás sem javasolt, mert hideg hőmérsékleten a méz megkristályosodhat.

Nedvesség

A méz érzékeny a nedvességre, ezért fontos, hogy száraz helyen tárold. Nedves környezetben a méz könnyebben elkezd erjedni vagy penészedni. Ügyelj arra, hogy a méztartó edény szorosan lezárható legyen, hogy megakadályozd a nedvesség bejutását.

Fényvédelem

A méz érzékeny a fényre, különösen az erős napfényre. Az UV-sugárzás és a közvetlen napfény hatására a méz minősége romolhat, és elvesztheti tápanyagait. Tárold a mézet sötét helyen, például a kamra vagy a kamra szekrényében.

Lezárt tárolás

A méz nagyon jó a levegő nedvességének felszívására, ami penészesedést vagy erjedést okozhat. Ezért fontos, hogy mindig jól lezárható edényben tárold a mézet. Használj olyan üvegeket vagy műanyag edényeket, amelyek légmentesen zárnak.

Szennyeződések

Figyeljünk rá, hogy a méz ne kerüljön érintkezésbe más élelmiszerekkel vagy szennyező anyagokkal. A méz képes felszívni a környezetből származó szagokat és aromákat, ezért fontos, hogy tárolás közben ne legyen közvetlen közelében erős illatú anyag vagy vegyszer.

Hosszú távú tárolás

Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni a mézet, job választűs egy krémesített méz. Ezek a fajták kevésbé hajlamosak kristályosodni és könnyebben kezelhetők a tárolás során.

Kristályosodás

A méz természetes folyamat során kristályosodik. Ez nem jelenti azt, hogy a méz romlott vagy rossz minőségű. A kristályosodott méz könnyedén visszanyerheti folyékony állagát, ha enyhén felmelegítjük. Ehhez helyezzük a mézet meleg vízbe, de ügyeljünk rá, hogy a melegítés ne legyen túl forró vagy hosszantartó, mert ez károsíthatja a méz ízét és tápanyagait.

Fontos megjegyezni, hogy a mézek között lehetnek némi változások a tárolásra vonatkozóan.

Méz tárolása, figyeljünk az alábbiakra:

  • Ne tegyük hűtőbe tökéletesen érzi magát kamrában, de akár a konyhapulton is.
  • Ne tároljuk fém edényben, az üvegben való tárolás nem rontja a méz minőségét.
  • Tároljuk napfénytől és nedvességtől védett helyen, zárható – lehetőleg üveg-, vagy kerámia edényben, hogy ne tudja felvenni a környezet páratartalmát, mert attól erjedésnek indulhat.
  • Se ne túl melegen, se ne túl hidegen. A hideget a méz nem szereti, melegen pedig lassabban indul be a kristályosodási folyamat.

Ha megfelelően zárt edényben tároljuk a mézet, és ügyelünk a nedvesség, a fény és a szennyeződések elkerülésére, akkor akár évekig is eltarthat.

A helyesen tárolt méz ugyanis nem tud megromlani. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom