Méz terhesen

Méz terhesen és szoptatás alatt is fogyasztható, természetesen mértékkel, mint minden más élelmiszert. Fontos, hogy a mézet ellenőrzött hazai gyártóktól vagy őstermelőktől vegyék az érintettek, és ne import árut. Sokkal kisebb így az esélye, hogy a méz fertőzött lesz.

Méz terhesen csak biztos forrásból

Sokfelől hallani mégis a figyelmeztetést, hogy ha a mézet nem szakszerű vagy nem megfelelő módszerekkel dolgozó forrásból szerzi be az ember, fennáll a veszélye, hogy a mézben Lysteria monocitogenes, vagyis liszteriózisbaktérium lehet.

Ez a baktérium a szervezetbe kerülve hasmenést, hányást okozhat, súlyos esetben vetélést, halva szülést is a kismamáknál. Nem szakszerűen termelt mézet tehát, biztos, ami biztos, jobb nem fogyasztaniuk a terhesség alatt. Más lehet azonban a helyzet az előírásoknak megfelelően kitermelt mézzel.

Liszteriózis fertőzést egyébként nem csak az elővigyázatlan termelők méze okozhat. Akár az elégtelen higiéniai állapotú hűtőben is elszaporodhatnak a baktériumok, de alapvetően állati eredetű ételek által is elkapható: rosszul átsütött hús, hőkezeletlen tej, lágy sajtok, mint a camembert vagy a brie fogyasztásával, illetve mosatlan vagy rosszul megtisztított zöldségek, gyümölcsök is a szervezetbe juttathatják a kórokozót abban az esetben, ha liszteriózis baktériummal fertőzött trágyával érintkeztek korábban.

Méz terhesen mikor fogyasztható

Az anya tehát ehet, a méz gyereknek 1 éves kor alatt azonban egyáltalán nem adható, ugyanis botulizmus veszélye fenyegetné.

Összességében elmondható, hogy a fertőzés veszélyének nagyobb mértékben kitett személyek, tehát az immungyengék, egy évesnél fiatalabb gyerekek számára a méz fogyasztása mindenképp kerülendő. Az is hangsúlyozandó, hogy várandósok csak megbízható forrásból származó, pasztörizált mézet vásároljanak, nyers mézet semmiképp se.

Méz terhesen témához kapcsolódó cikk:
https://www.gyerek-portal.hu/10-tilos-etel-terhesesg-alatt.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom