Tartalomjegyzék
Méz vagy cukor?
A glikémiás index a finomított cukor esetén 68, addig a mézé többnyire 50-55 körüli. (A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz felszívódva pedig megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index (GI érték) egy 100-as skálán számolva azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. Az alacsonyabb érték lassú átalakulásra és felszívódásra utal, ami kevésbé emeli meg a vércukorszintet.)
Mivel a méz és a finomított cukor kalóriatartalma közel azonosnak tekinthető, vagyis egyenlő mértékben hizlalnak, ebből a szempontból nem mondható egészségesebbnek a méz.
A méz előnye a cukorhoz képest
A méz előnye a cukorhoz képest, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas az antioxidáns-tartalma, így kis mennyiségben fogyasztva (pl megfázás esetén 1-2 evőkanál a teába) valóban pozitív hatása van a szervezetre. Viszont közel azonos az energiatartalma, mint a cukoré, így nem ajánlott nagy mennyiségben ilyen formában törekedni a vitamin- és ásványi anyag-pótlásra, arra sokkal célszerűbbek a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák.
A méz szénhidráttartalma
A méz kiváló szénhidrát forrás, a méz szénhidráttartalma 81,3 %, főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) és szacharózból tevődik össze.
A méz kalória tartalma
100 g méz kalória tartalma 285 kcal/1194 kJ.
A méz 100gr-ra az alábbiakat tartalmazza:
- 0,3-0,4 g fehérje
- 0 g zsír
- 77-84 g szénhidrát
- 0 g rost
A méznek körülbelül 20 százaléka víz, míg a fennmaradó 80 százalék cukrokból, mégpedig főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (fruktóz) áll. A méz továbbá tartalmaz még természetes antioxidánsokat, vitaminokat (pl. B1, B2, B6 és C-vitamin) és ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, vas, cink, stb.).
A finomított cukor
A leggyakrabban használt finomított cukrot (szacharózt) cukorrépából vagy cukornádból nyerik: a felszeletelt növényt áztatják, préselik, tisztítják, majd a szennyeződésektől és szerves anyagoktól mentes cukorszirupot kristályosítják. A hosszadalmas ipari eljárás miatt nem meglepő, hogy a finomított cukorra a legtöbben mesterséges anyagként gondolnak, a méz viszont természetes édesítőként él a köztudatban.
Azonban a méz és a finomított cukor kalóriatartalma közel azonos, vagyis egyenlő mértékben hizlalnak és a fogak is ugyanúgy károsodnak mindegyiktől.
A méz előnyös tulajdonságai a cukoréval szemben: A benne lévő természetes antioxidánsok (flavonoid, C-vitamin) az anyagcsere kapcsán és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.
Alternatív cukrok – jobbak, mint a cukor?
https://www.origo.hu/egeszseg/20130617-egeszsegesebb-e-a-mez-mint-a-cukor.html
Vissza a kategória cikkeihez