Tartalomjegyzék
A méz vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas. Természetes édesítőszer, melyet évezredek óta használnak élelmiszerként és gyógyászati célokra. Gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, és számos jótékony hatása ismert.
Méz vitamin tartalma
A méz jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket. Megtalálhatóak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, stb. Vitamin tartalmát befolyásolja a méz virágpor tartalma. Az alábbi fő vitaminok találhatóak meg benne: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C.
A különböző mézek különböző mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, és jótékony hatásuk is különböző. Általánosságban elmondható, hogy minden méz immun- és szervezeterősítő, de az egyes méz fajták más-más jótékony hatással bírnak.
Méz hatása a szerveztre
A méz rendkívül jótékony hatású a szervezetre, régóta a népgyógyászatban is használatos. Nem véletlenül hiszen rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal is. Az enzimek és más természetes vegyületek jelenléte miatt képes gátolni a baktériumok növekedését és szaporodását. Ezért gyakran használják a torokfájás, a köhögés és a megfázás kezelésére.
Emellett a méz segíthet gyógyítani a sebeket és égési sérüléseket is. Az antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően hozzájárul a sebgyógyuláshoz és a gyulladás csökkentéséhez. Ezenkívül hidratáló hatása is van, amely elősegíti a bőr egészségét.
Tanácsok mézevőknek:
- Együnk rendszeresen napi 2-3 evőkanálnyit
- Ne csak egyfajta mézet fogyasszunk
- Ne csak önmagában fogyasszuk a mézet, keverjük bátran más méhészeti termékekkel. A virágpor növeli a méz vitain tartalmát, a propolisz fokozza a mézfertőtlenítő és regeneráló képességét, a méhpempő gazdagítja a méz aminosav készletét.
- A mézből előállított italokat is fogyasszuk pl. mézbor, mézecet
- Ne csak torokfájás, meghűlés esetén alkalmazzuk
- Külsőleg hegek, sebek, kezelésére is alkalmas
Fontos megjegyezni, hogy a méz cukor- és energiatartalma magas, ezért mértékkel kell fogyasztani. Továbbá, a méz nem ajánlott gyermekeknek, különösen 1 éves kor alatt, mivel tartalmazhat botulizmus kockázatát jelentő baktériumokat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz
Vissza a kategória cikkeihez