A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. A méhek a virágokból nektárt és virágport gyűjtenek, a nektárból pedig mézet készítenek. Először a méhek a virágok nektárjából és a levél- és pajzstetvek által kiválasztott mézharmatból összegyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba.

Ott aztán különböző enzimekkel és a garatmirigy váladékával keveredve vegyileg átalakítják. Ezáltal egy híg, magas víztartalmú méz jön létre, amit a kaptár hatszögletű viasz lépsejtjeiben tartalék táplálékként elraktároznak. A mézből a felesleges vizet a kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el, így az sűrűbbé, tartósabbá válik. 

Milyen vitaminokat tartalmaz a méz?

A mézek vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket. Megtalálhatóak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnesium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, stb. A mézek vitamin tartalmát befolyásolja a virágpor tartalmuk. Az alábbi fő vitaminok találhatóak meg benne: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C.

A különböző mézek különböző mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, és jótékony hatásuk is különböző. Általánosságban elmondható, hogy minden mézfajta immun- és szervezet erősítő, de az egyes mézfajták más-más jótékony hatással bírnak.

Tanácsok mézevőknek:

  • Együnk rendszeresen napi 2-3 evőkanálnyit
  • Ne csak egyfajta mézet fogyasszunk
  • Ne csak önmagában fogyasszuk a mézet, keverjük bátran más méhészeti termékekkel. A virágpor növeli a mézek vitamintartalmát, a propolisz fokozza a méz fertőtlenítő és regeneráló képességét, a méhpempő gazdagítja a méz aminosav készletét.
  • A mézből előállított italokat is fogyasszuk pl. mézbor, mézecet
  • Ne csak torokfájás, meghűlés esetén alkalmazzuk
  • Külsőleg hegek, sebek, kezelésére is alkalmas

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez