A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. A méhek a virágokból nektárt és virágport gyűjtenek, a nektárból pedig mézet készítenek. Először a méhek a virágok nektárjából és a levél- és pajzstetvek által kiválasztott mézharmatból összegyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba.
Ott aztán különböző enzimekkel és a garatmirigy váladékával keveredve vegyileg átalakítják. Ezáltal egy híg, magas víztartalmú méz jön létre, amit a kaptár hatszögletű viasz lépsejtjeiben tartalék táplálékként elraktároznak. A mézből a felesleges vizet a kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el, így az sűrűbbé, tartósabbá válik.
Milyen vitaminokat tartalmaz a méz?
A mézek vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket.
Megtalálhatóak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek:
- kalcium
- foszfor
- magnézium
- klór
- nátrium
- kén
- jód
- vas
- kobalt
- réz
- cink
- stb.
A mézek vitamin tartalmát befolyásolja a virágpor tartalmuk. Az alábbi fő vitaminok találhatóak meg benne: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C.
A különböző mézek különböző mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, és jótékony hatásuk is különböző. Általánosságban elmondható, hogy minden mézfajta immun- és szervezet erősítő, de az egyes mézfajták más-más jótékony hatással bírnak.
Tanácsok mézevőknek:
- Együnk rendszeresen napi 2-3 evőkanálnyit
- Ne csak egyfajta mézet fogyasszunk
- Ne csak önmagában fogyasszuk a mézet, keverjük bátran más méhészeti termékekkel. A virágpor növeli a mézek vitamintartalmát, a propolisz fokozza a méz fertőtlenítő és regeneráló képességét, a méhpempő gazdagítja a méz aminosav készletét.
- A mézből előállított italokat is fogyasszuk pl. mézbor, mézecet
- Ne csak torokfájás, meghűlés esetén alkalmazzuk
- Külsőleg hegek, sebek, kezelésére is alkalmas
Hogyan készül: Méz
https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz
Vissza a kategória cikkeihez