A mézbor mézből erjesztett bor. Nem összetévesztendő a mézes borral, ami csak ízesített, mézzel fűszerezett ital.  Íze a Tokaji aszúhoz mérhetően édes, folyékony aranynak is nevezik. A különbség, hogy ebben nincs szőlő, csak méz. 

A mézborok története

A mézbor az emberiség első szeszesitalai közé tartozik. Már az ókorban ismert volt és az ókori mitológiában is az „Istenek italának” nevezték. A világ más kultúráiban is előkerült pl. a skót népművészetben a „költők bora”-ként emlegették, fogyasztották a vikingek, sőt Midász király aranyserlegéből is ez a nedű folyt. 

Azt gondolták, hogy fogyasztása a termékenységet is elősegíti, ezért ajándékozták e bort az ifjú pároknak házasságkötésükkor. Akkora mennyiséget, hogy az elegendő legyen a holdtölte teljes ciklusáig. Innen ered a mézeshetek elnevezés is. 

A mézbor készítése

Készíthető házilag is. Egy liter minőségi erjesztett borhoz fél kg mézet használnak fel, mely lehet vegyes virág- napraforgó-, hárs- vagy akácméz is. Borkővel és citromsavval dúsítják. A felfőzött oldatot borélesztővel erjesztik és fahéjjal, szegfűszeggel, különböző fűszerekkel állítják be az elérni kívánt íz hatást. 

https://hu.wikibooks.org/wiki/Gyümölcsbor/Mézbor

Címlapkép: Máris fogyaszhatjuk a finom mézbort (forrás: http://luczadetti.hu)

Vissza a kategória cikkeihez