Mézbor

A mézbor mézből erjesztett bor. Nem összetévesztendő a mézes borral, ami csak ízesített, mézzel fűszerezett ital.  Íze a Tokaji aszúhoz mérhetően édes, folyékony aranynak is nevezik. A különbség, hogy ebben nincs szőlő, csak méz

A mézbor egy ízletes és hagyományos ital, amely a méz és a bor kombinációjával jön létre. A folyamat során a mézet és a bort fermentálják együtt, létrehozva egy egyedi és élénk ízvilágot. Az édes méz és a bor keserűsége összetalálkozik ebben az italban, ami különleges és változatos ízélményt eredményez.

A mézbor története

A mézbor az emberiség első szeszesitalai közé tartozik. Már az ókorban ismert volt és az ókori mitológiában is az „Istenek italának” nevezték. A világ más kultúráiban is előkerült pl. a skót népművészetben a „költők bora”-ként emlegették, fogyasztották a vikingek, sőt Midász király aranyserlegéből is mézbor folyt.

Azt gondolták, hogy fogyasztása a termékenységet is elősegíti, ezért ajándékozták e bort az ifjú pároknak házasságkötésükkor. Akkora mennyiséget, hogy az elegendő legyen a holdtölte teljes ciklusáig. Innen ered a mézeshetek elnevezés is.

A mézbor készítése

Készíthető házilag is. Készítése során fontos a minőségi alapanyagok használata. A jó minőségű méz és bor kiválasztása elengedhetetlen a végeredmény ízének és minőségének szempontjából. A méz és a bor arányának pontos meghatározása a kívánt ízprofil létrehozásához is fontos lépés.

Egy liter minőségi mézborhoz fél kg mézet használnak fel, mely lehet vegyes virágnapraforgó-, hárs- vagy akácméz is. Borkővel és citromsavval dúsítják. A felfőzött oldatot borélesztővel erjesztik és fahéjjal, szegfűszeggel, különböző fűszerekkel állítják be az elérni kívánt íz hatást.

Hozzávalók:

 • 1 liter jó minőségű bor (választhatod a fehér, vörös vagy rozé bort)
 • 200-300 gramm minőségi méz
 • 1 citrom vagy narancs (opcionális, a frissítő ízért)
 • 1 teáskanál mézélesztő vagy borélesztő (vásárolható borászati boltokban)
 • Szűrő (pl. géz vagy szűrőzacskó)
 • Üveg vagy műanyag borosüveg

Elkészítése:

 1. Alapanyagok előkészítése: Mosd el és hőforrásban sterilizáld az üveget és a szűrőt, amelybe a mézbor kerül majd. Ehhez tedd az üveget forró vízbe, vagy használj sterilizáló oldatot.
 2. Méz hozzáadása: Melegítsd fel a mézet kis lángon vagy vízfürdőben, hogy folyékonyabbá váljon. Ne forrald fel, csak enyhén melegítsd meg, hogy könnyebben oldódjon a borban.
 3. Bor hozzáadása: Öntsd bele az előmelegített mézet a borba. Jól keverd össze, hogy a méz egyenletesen elkeveredjen a borban.
 4. Élesztő hozzáadása: Ha használsz mézélesztőt vagy borélesztőt, készítsd elő a csomagoláson lévő utasításoknak megfelelően, majd add hozzá a bort.
 5. Citrus hozzáadása: Ha szeretnél egy frissítőbb ízt, vágj fel egy citromot vagy narancsot, és préseld bele a levét a borba. Akár néhány vékony szelet héjat is hozzáadhatsz az íz fokozása érdekében.
 6. Keverés és lezárás: Alaposan keverd össze az összetevőket, majd zárd le az üveget szorosan. Ne zárd le túl szorosan, mert az erjedés során keletkező gázoknak ki kell tudni szabadulni.
 7. Erjedés: Helyezd az üveget egy hűvös, sötét helyre, ahol a bor nyugodtan erjedhet. Az erjedési folyamat több héten vagy hónapon át tarthat, a konkrét időtartam a hőmérséklettől, az élesztő típusától is függ.
 8. Szűrés és palackozás: Az erjedés után a bor zavarossá válhat, ezért szükség lehet a szűrésre. Használd a sterilizált szűrőt vagy szűrőzacskót, hogy átszűrd a borodat egy tiszta üvegbe vagy palackba.
 9. Érlelés: Hagyd pihenni a palackozott mézbort egy ideig, hogy az ízek tovább érlelődjenek és összeérjenek. Általában minél tovább érleled, annál harmonikusabb és gazdagabb ízvilágot fejleszt ki.
 10. Fogyasztás: Miután az érlelési idő letelt, hűtsd le a mézborodat, majd szolgáld fel a kívánt hőmérsékleten. Élvezd a saját készítésű mézbort!

A fermentációs folyamat során a méz és a bor élesztő segítségével erjed, amelynek eredményeként az élesztő a méz cukortartalmát alkohollá és széndioxiddá alakítja. Ez az alkoholos erjedés hozzájárul az ital alkoholtartalmához és jellegzetes ízéhez.

Ennek a bornak is különböző változatai léteznek attól függően, hogy milyen típusú mézet és bort használnak a készítés során. Az elkészült mézbor lehet száraz vagy édes, könnyed vagy testes, és változatos aromákban gazdag, amelyek a bor és a méz eredetétől függnek.

Ennek a házilag készített bornak az alkoholtartalma és íze nagyban változhat a használt bor és méz minőségétől. Valamint az élesztő típusától és az erjedési körülményektől. A pontos arányok és hozzávalók variálása az egyedi ízlésedhez igazítva lehetővé teszi, hogy személyre szabott mézbort készíts.

Bármely alkalomra kiváló választás! Lehet élvezni önmagában, mint egy különleges desszertbor vagy kulináris élményt nyújtó ital. Emellett gyakran felhasználják különféle koktélok és mixitalok alapanyagaként is.

Vásárlása

A mézbor hagyományai több európai régióban is gyökereznek. Például a méhészeti hagyományokkal és a borászati kultúrával rendelkező országokban. Gyakran készítik és fogyasztják ezt az italt például Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. Emellett olyan helyeken is megtalálható, ahol a méz és a bor gazdagsága találkozik.

Kapható helyi borászatokban, méhészeti boltokban vagy speciális élelmiszerboltokban. Az érdeklődők gyakran olyan helyeken találkozhatnak vele, ahol a helyi termékek és hagyományos ételek kiemelt szerepet kapnak.

Összességében a mézbor egy ínycsiklandó ital, amely a méz és a bor harmonikus kombinációjával hódítja meg az ízlelőbimbókat. Különleges íze és hagyományai révén az európai gasztronómia egyik érdekes és izgalmas részét képezi.

S03. 62. Mézbor készítése otthon 1. rész

https://hu.wikibooks.org/wiki/Gyümölcsbor/Mézbor

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom