Mézfesztivál

Hazánkban a méz reneszánszát éli, ennek megfelelően az ország különböző pontjain tartott mézfesztivál programok is évről-évre népszerűbbek. Egyre többen ismerik fel a méz természetes, jótékony hatásait. Főleg az őszi náthás időszakban népszerű termék és segítség otthon a folyékony arany. A mézfajták hatóanyaga eltérhet egymástól, vásárlás előtt ezt is jó szem előtt tartani.

A méz összetétele

A méz minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre a test természetes táplálásához szüksége van. Különféle cukrok, fehérjék, savak, ásványi anyagok, nyomelemek, s ezen kívül nagy mennyiségben vitaminok és néhány speciális hatóanyag is található a mézben. A méz a test teljesítőképességét is fokozza.

A méz jótékony hatásai

  • Segíti az emésztést és csökkenti a depressziót.
  • Jelentős a méz kedvező hatása a különböző szervek gyulladásos megbetegedéseinél, bőrbetegségek, fertőzött sebek és fekélyek esetén.
  • Jól bevált gyógyszer az összes epe- és hasnyálmirigy-megbetegedésnél, májgyengeségnél.
  • Gyomor- és nyombélfekélyeknél szenzációs sikereket értek el mézzel, éppúgy, mint légcsőpanaszok, a köhögés és különféle idegbetegségek esetén.
  • Különösen hangsúlyozni kell a méz kedvező hatását csecsemő- és kisgyermekkorban. A kicsiknek nemcsak hasznos táplálék, de szerepet játszik a csontképzésben, előmozdítja az emésztést, vértisztító hatásánál fogva felfrissíti az egész szervezetet. 
  • Kitűnő erősítő szer sápadt és vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak.

A piacon gusztusosabbnál gusztusosabb üvegekben sorakoznak az aranyló mézet magukba záró üvegek. A különböző mézfajták eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. A természetgyógyászok szerint a nyári vegyes virágméz úgyszólván minden bajnál áldásos hatású.

Az eperméz vérszegénységnél, az akácméz hurutoknál, a fenyőméz szamárköhögésnél, tüdő- és légcsőbajoknál, a lépes méz homloküreg-gyulladásnál segít, míg a hársméz kiváló idegcsillapító és fertőtlenítő. Érdemes tehát, főleg a kisgyermekes családok éléstárát ebben az időszakban a különböző mézfajtákkal télire jól feltölteni.

A mézfesztivál programjai és ajánló

A mézfesztivál a méhészek különböző méz különlegességeit és méhészeti termékeit bemutató vásár, melyekre ellátogatva igazán különleges hazai kézműves termékeket kóstólhatunk.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-mezfesztival.html

Címlapkép: Mézfesztivál (forrás: https://www.promomagazin.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom