Mézharmat méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb a mézharmat méz, vagy más néven erdei méz. Hatása rendkívül jótékony a szervezet számára és igen sokrétű. Mint a legtöbb méz általános immunrendszer erősítő tulajdonságokkal is bír.

A mézharmat, vagy fenyőméz igazi különlegesség, ugyanis eltér a többi méztől, mivel a szorgos méhek nem a virágok nektárjainak felhasználásával állítják elő, hanem az erdei fákon található mézharmatból. A mézharmat a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék, melyet a méhek a levelekről összegyűjtenek és ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárokba.

Mézharmat méz jellemzői

A mézharmat méz jellemzően sötétebb színű és jellegzetes ízű lehet. Az íze általában gazdagabb és erőteljesebb, gyakran karamelles vagy malátás jegyekkel. Lehet enyhén füstös vagy fás aromája is, amit a növényi források jellege adhat. Íze annak függvényében változhat, hogy milyen fáról gyűjtötték a mézharmatot. Illata enyhén a fenyőére hasonlít. Táplálkozási értékben hasonló lehet a többi mézfajtához.

Fontos megjegyezni, hogy a mézharmat méz elnevezés többféle mézfajtára is utalhat, amelyeket különböző növények mézharmatából készítenek. Például a tölgyfaharmat méz vagy a fenyőharmat méz is kategóriába tartozik, és a növények specifikus mézharmatának eredménye.

Mézharmat méz hatása

Egészségügyi szempontból a ez a méz is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint más méz fajták. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és az általános egészség megőrzéséhez. Enyhe antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhet.

Mézharmat méz hatásai:

  • vizelethajtó
  • roboráló
  • szervezet – és csonterősítő
  • segítséget nyújt a légúti megbetegedések, szamárköhögés, megfázás, nátha esetén
  • idegnyugtató
  • értisztító
  • vérszegénységre
  • koleszterincsökkentő

Magas ásványi anyag tartalmú és a klasszikus mézekhez képest eltérő cukor összetételekkel bír.

A mézharmatot különböző módon lehet felhasználni. Az élelmiszeriparban gyakran használják péksütemények, müzlik, joghurtok, szószok és desszertek ízesítésére. Emellett a mézharmat mézet hozzáadhatják italokhoz, például teákhoz vagy smoothie-khoz is. Különleges íze miatt sokan kedvelik és különleges ételkiegészítőnek tartják.

Vásárlása

Aki megkóstolná, annak érdemes méhészetekben, mézüzletekben vagy online mézszaküzletekben keresnie. Európában számos országban termelik, ahol elérhető a helyi mézpiacokon. A népszerű mézharmat mézek közé tartozik például a tölgyfaharmat méz, a fenyőharmat méz, a bükkfaharmat méz és még számos más változat.

Fontos megjegyezni, hogy ez a méz fajta változó minőségű lehet, attól függően, hogy milyen növényi forrásból származik. Ezért érdemes megbízható forrásból vásárolni, hogy garantálva legyen a minőség és a tiszta termék.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z

Vissza a kategória cikkehez

error: Védett tartalom