Napraforgó méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb, rendkívül kellemes illatú a napraforgó méz. Előállítása napraforgóból történik. A napraforgó termesztése széles körben elterjedt Európában, és több országban megtalálható. A legnagyobb napraforgó-termesztő országok közé tartoznak Ukrajna, Oroszország, Franciaország, Spanyolország, Románia és Magyarország. Ezekben az országokban a méhek gyűjthetik a napraforgó virágainak nektárját és pollent a napraforgó méz előállításához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a méhek munkája és a virágok virágzása szezonális jellegű lehet, így a konkrét helyzet az adott évben és időszakban változhat.

Hazánkban az Alföldön, hazánk déli síkságain találhatók nagyobb napraforgó ligetek. Itt gyűjthető a különleges aromájú, aranysárga színű méz.

Napraforgó méz jellemzői

A napraforgó méz aranysárga színű, mely később sötétebbé válik. Rendkívül kellemes illatú, aromás, ízletes, de enyhén savanykás ízű fajta méz. Állaga lágy, gyorsan krémesedő, mivel magas a szőlőcukor tartalma, ezért hamar kristályosodik. Tárolása során két részre válik szét. Az egyik rész folyékonnyá alakul, a másik rész pedig – az üveg alján, kristályos szerkezetűvé alakul át. Ez a kristályosodási folyamat jelzi, hogy a méz valóban teljesen természetes eredetű.

A napraforgó mézek savas kémhatásúak – pH értékük 4,5-3,6 között változhat, így azoknak nem ajánlott, akiknek magas a gyomorsavuk.  

Napraforgó méz jótékony hatásai: 

  • prosztata betegségekre
  • lázas állapotra, gyulladáscsökkentő
  • szervezeterősítő
  • koleszterinszint csökkentő
  • fertőtlenítő
  • görcsoldó
  • vizelethajtó

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz.  Magas ásványi anyag és E vitamin tartalmának köszönhetően fogyasztása jótékonyan hat a belekre, szívre, gyomorra, vesére, tüdőre is. 

Fogyasztása

Fogyasztható  önmagában, vagy kávéba, teába keverve is. Sütéshez-főzéshez is ajánlott, de akár kenyérre kenve is fogyasztható. Különösen ajánlott mézeskalácssütéshez, mert kesernyés-savanykás ízével különleges aromát ad a süteményeknek. Erős aranysárga színétől pedig csodálatosan szép árnyalatú lesz a mézeskalács. Húsok pácolásához, saláták ízesítéséhez is alkalmazható, hiszen igen kellemes, különleges ízt ad az ételeknek, az aromákat pedig sokkal intenzívebbé teszi. 

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel  a napraforgó méz egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a kellemes, aromás íz világgal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.

Így készül a finom napraforgóméz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Címlapkép: Napraforgóméz (forrás: http://www.mezwebaruhaz.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom