Tartalomjegyzék
A nektár a növények nektármirigyei által kiválasztott édes, cukortartalmú folyadék, amit a mézelő méhek begyűjtenek és mézet készítenek belőle. Hazánkban a virágos növények csak kb. 9%-a termel nektárt. Ez rendszerint a virágban, kivételes esetekben a levélen is megtalálható.
A nektár a növénycsalogató berendezése, mellyel magához édesgeti a méhet.
A nektár alkotórészei:
- a víz, cukor, ízesítő – és illatosító, festő- és ásványi anyagok, szerves és szervetlen savak.
- édességét és sűrűségét a víz és cukor aránya határozza meg.
- cukortartalma növényfajonként és fajtánként nagyon változó: 20-70% közötti, illetve időjárási tényezők is nagyban befolyásolják.
A nagyobb cukortartalmú nektárból a méhek több mézet tudnak készíteni. Az egy virág által 24 óra alatt termelt cukormennyiség a cukorérték. Ez is fajonként változik, de befolyásolja a talaj összetétele, nedvessége, a hőmérséklet, a levegő páratartalma, a napsütés, a párolgás is.
A fehér akác cukorértéke 1,0. Ez azt jelenti, hogy az akác egyes virága 24 óra alatt 1 mg cukrot választ ki.
A nektárok képződése néha már a bimbóban megindul, rendszerint azonban csak a kinyílott virágban. A megtermékenyülés után a nektártermelés megszűnik, és a rovarok által el nem hordott nektár is újra felszívódik.
További cikk a nektárról:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nektár
Címlapkép: Ambrózia (forrás: http://marcell.stippinger.hu)
Vissza a kategória cikkeihez