Nektár

A nektár a növények nektármirigyei által kiválasztott édes, cukortartalmú folyadék, amit a mézelő méhek begyűjtenek és mézet készítenek belőle. Hazánkban a virágos növények csak kb. 9%-a termel nektárt. Ez rendszerint a virágban, kivételes esetekben a levélen is megtalálható.

A nektár a növénycsalogató berendezése, mellyel magához édesgeti a méhet. 

A nektár alkotórészei:

a víz, cukor, ízesítő – és illatosító, festő- és ásványi anyagok, szerves és szervetlen savak.

Édességét és sűrűsségét a víz és cukor aránya határozza meg. Cukortartalma növényfajonként és fajtánként nagyon változó: 20-70% közötti, illetve időjárási tényezők is nagyban befolyásolják.

A nagyobb cukortartalmú nektárból a méhek több mézet tudnak készíteni. Az egy virág által 24 óra alatt termelt cukormennyiség a cukorérték. Ez is fajonként változik, de befolyásolja a talaj összetétele, nedvessége, a hőmérséklet, a levegő páratartalma, a napsütés, a párolgás is.

A fehér akác cukorértéke 1,0. Ez azt jelenti, hogy az akác egyes virága 24 óra alatt 1 mg cukrot választ ki.

A nektárok képződése néha már a bimbóban megindul, rendszerint azonban csak a kinyílott virágban. A megtermékenyülés után a nektártermelés megszűnik, és a rovarok által el nem hordott nektár is újra felszívódik. 

További cikk a nektárról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nektár

Címlapkép: Ambrózia (forrás: http://marcell.stippinger.hu)

Vissza a kategória cikkeihez