Orvosi méz

Az orvosi méz egy különleges és értékes mézvariáns, amelyet nemcsak édességként, hanem gyógyászati célokra is felhasználnak. A méhészet hosszú hagyományokra tekint vissza, és az orvosi méz egyike azon ritka termékeknek, melyek a természet és az emberi tudás tökéletes összhangját testesítik meg. A méhészeti technikák és a méhek által gyűjtött virágnektár együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy az ez a méz kivételes tulajdonságokkal rendelkezzen.

Készítése során a méhek olyan növények virágnektárját gyűjtik, melyek különleges fitokémiai összetevőkkel rendelkeznek.

A manuka méz

A legismertebb és talán leghatékonyabb orvosi méz a manuka méz, amelyet a manuka bokor virágainak nektárjából készítenek Új-Zélandon és Ausztráliában. A benne található ún. metilglioxal (MGO) a méz gyógyító hatásának fő okozója. A metilglioxal antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így az orvosi méz kiválóan alkalmas sebek kezelésére, a bőr regenerálására és az immunrendszer támogatására.

A legtöbb manuka méz a hagyományos mézekhez hasonlít, azonban van, amiben a metil-glikozid tartalom magasabb, ezért erősebb hatással rendelkezik. Ezeket a mennyiségeket UMF-számokkal (Unice Manuca Factor) jelölik. A valódi manuka mézet az UMF Méz Egyesület szerint az alábbi szempontok szerint lehet megkülönböztetni a hamisítványoktól:

  • címkéjén jól látható az UMF bélyegző
  • üvegét Új-Zélandon címkézték
  • Új-Zélandi cégtől származik, ami engedélyt kapott az UMF minősítés használatára
  • UMF besorolása 5-nél magasabb

Orvosi méz felhasználási területei

Az orvosi méz számos területen hasznos lehet. Legfőbb alkalmazási területei közé tartozik a sebkezelés, égési sérülések gyógyítása, a gyomorfekélyek és emésztési problémák enyhítése, valamint a torokfájás és köhögés csillapítása. Az orvosi méz rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez és az immunrendszer erősítéséhez is.

Ez a méz is egyre szélesebb körben elérhetővé válik a különböző egészségügyi és bioélelmiszer-üzletekben, valamint az online kereskedelmi platformokon. Fontos azonban, hogy megbízható forrásból származó terméket válasszunk, hogy a méz minősége és hatékonysága garantált legyen.

Az orvosi méz gyógyító ereje és természetes összetevői miatt egyre népszerűbbé válik az egészségtudatos emberek körében. Érdemes azonban konzultálni egy szakemberrel vagy orvossal, mielőtt bármilyen gyógyászati céllal használnánk, hogy a legjobb eredményeket érhessük el az egészségünk szempontjából.

Az orvosi méz jótékony hatásai:

  • segít külsőleg a sebek gyógyulásánál
  • elősegíti a hegesedést
  • csökkenti a bőrgyulladást
  • gyógyítja az égési sérüléseket
  • antibakteriális

Sokan fogyasztásra vásárolják, de emésztés közben az antimikrobális összetevők többsége megsemmisül. Mézes kötésként ez a hatás megmarad.

Jótékony hatásához kétség sem fér, és az is igaz, hogy a vírusölő, gyulladáscsökkentő, szépíti a bőrt és a hajat, mint a többi méz fajták.

Cukorbetegek is biztonsággal használhatják az orvosi mézet, bizonyítottan nincs hatással a vércukorszintre és így teljesen biztonságos cukorbetegek kezelése során is. Ugyanakkor célszerű a vércukorszint mérése és figyelemmel kísérése e méz fogyasztása mellett is.

További információk az orvosi mézről:

https://www.cukorbetegkozpont.hu/orvosi-mez

Címlapkép: Orvosi méz (forrás: https://vitaldepowebaruhaz.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom