Propoliszos méz készítése

A propoliszos méz készítése növényi rügyekből történik. A propoliszt (más néven méhszurok) a méhek bizonyos növények rügyéből szerzik. Főleg a nyárfából, nyírfából, fenyőből, fűzből, vadgesztenyéből, tölgyből, szilfából és égerfából is.

A propolisz gyűjtése

A méh a propoliszt általában nap közepén gyűjti, amikor 20 °C fölött van a hőmérséklet és a gyanta folyékony. A rügy gyantájából szerzi, és a kaptárban a dolgozóknak adja át, akik erjesztő anyagban gazdag nyálváladékkal dúsítják és elraktározzák.

A kaptáron belül a propoliszt sokféleképpen hasznosítják: építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként.

A propolisz összetétele:

A propolisz kb. 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.

Propolisz jótékony hatásai:

  • baktérium-, vírus-, gombaölő
  • fájdalom-, gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő
  • növeli az erek rugalmasságát
  • regeneráló, tisztító hatású
  • vérnyomás csökkentő

A propoliszos méz készítése megéri

Külsőleg és belsőleg egyaránt előnyös az alkalmazása:

  • felső légúti betegségek
  • gyomorhurut
  • nyombélfekély
  • vastagbélgyulladás
  • menstruációs fájdalmak
  • húgyúti fertőzés
  • elősegíti a köröm és haj növekedését
  • enyhén vizelethajtó hatású
  • rendszeres fogyasztásával nő a szervezet ellenálló képessége
  • a sárgás, vörösesbarna színű anyag a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai

Ellenjavallat:

Használat előtt allergiapróbát kell végezni az alkaron. Bőrpír jelentkezése esetén nem alkalmazható. A virágporra, pollenekre allergiások érzékenyek lehetnek a propoliszra. Számukra a használata nem javasolt. 

A propolisz jótékony hatásai és gyűjtése:

http://www.propolisz.com/

Címlapkép: Propoliszos méz készítése (forrás: http://www.propolisz.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom