Repceméz

Többféle méztípus létezik, az egyik a repceméz. Előállítása repce virágból történik. Szemet  gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga repce virágtenger,  az első tömeges  nektárt adó kultúrnövény.

A repce előfordulási helyei, jellemzői

A Dunántúl déli és nyugati megyéiben találhatók nagyobb repce rétek, de egész Magyarország területén folyik repcetermelés. Itt gyűjthető az enyhe zamatú, repce virágillatú, krémszínű méz. Színe a halvány sárgától a krémszínűig terjedő. Folyékonyan világos színű, kikristályosodva hófehér színű. Magas szőlőcukor tartalma miatt gyorsan kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért krémméznek is nevezik. 

A repceméz az egyik legértékesebb méznek számít, hiszen szűrése után azonnal kiszerelésre is kerül, így a benne található összes, jótékony hatású anyag, károsodás nélkül be tud kerülni az emberi szervezetbe, hogy ott kifejthesse gyógyító hatását.

Repceméz (krémméz) legfőbb gyógyhatásai:

  • gyomorsav túltengés ellen
  • fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő
  • szervezeterősítő
  • vérszegénység ellen

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, emiatt viszont napok alatt kikristályosodik. Zsírszerű, könnyen kenhető. Az érzékeny gyomrúaknak bátran ajánlható, mivel a többi mézfajtához képest kevésbé savas. Candida diéta esetén is beépíthető az étrendbe. 

Repceméz fogyasztása

Fogyasztása a nem túl kellemes íze miatt önmagában nem jellemző, a méhészek más – általában virágmézzel keverik. Enyhe zamata miatt ízesítőnek teába, kávéba ajánlott főleg, mivel meghagyja az italok ízét, aromáját. Sütésre is alkalmas

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Címlapkép: Repceméz (forrás: http://www.mezwebaruhaz.hu)

Vissza a kategória cikkeihez