Rózsaméz

A rózsaméz valójában nem valódi méz, hanem egy olyan szirup, amelyet rózsasziromból készítenek. A név tévesen utal a mézre, mivel a valódi méz egy méhek által készített termék, míg a rózsaméz egy növényi alapanyagból készült szirup. A rózsa gyógyító hatása kevésbé ismert, pedig számos jótékony hatással is rendelkezik. Többek között összehúzó, szíverősítő, bőr- és nyálkahártya-stabilizáló. Számos módon felhasználható, szörpöt, teát is készíthetünk belőle vagy akár lekvárt is főzhetünk. Nemcsak saját részre, de ajándéknak is remek választás.

A rózsaméz kapható készen megvásárolható speciális élelmiszerboltokban vagy online, de házilag is elkészíthető. Ez utóbbi esetben fontos az alapanyagok minősége és a higiéniai szabályok betartása.

A rózsaméz készítése házilag

Előkészítés:

Rózsasziromok szedése: Első lépésként friss, tiszta rózsa szirmokat kell szedni. Leggyakrabban damaszkuszi rózsákat vagy más illatos rózsafajtákat használnak erre a célra.

Hozzávalók:

  • 30 db rózsafejből nyert szirom
  • méz (akác vagy folyékony virágméz)
  • kifertőtlenített befőttesüveg jól záródó kupakkal

A rózsaméz elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a szirmokat óvatosan meg kell mosni.
  2. Majd befőttesüvegbe kell tenni úgy, hogy az üveg ¾ részéig telítsük meg.
  3. Ezután adjunk hozzá annyi mézet, hogy a szirmokat ellepje.
  4. Jól záródó kupakkal zárjuk le és állítsuk napos helyre.
  5. Ha szükséges 2 nap múlva töltsük fel még mézzel.
  6. Majd nagyjából egy hónapig érleljük, közben forgassuk: időként állítsuk fejre és vissza.
  7. Ezután szűrjük át és hűvös helyen tároljuk felhasználásig.

Rózsaméz felhasználása

  • kisbabáknak szájüregi afta ecsetelésére
  • felnőtteknek immunerősítő és természetes gombaölő
  • bogyós gyümölcsök, gyümölcssaláta, desszertek édesítésére

Ez a szirup nemcsak édesítőként használható, hanem kiváló ízesítője lehet ételeknek, italoknak egyaránt. A sütésben és főzésben is gyakran alkalmazzák, mivel kellemes aromát és gazdag ízt ad az ételeknek.

Fontos megjegyezni, hogy a méz nem ajánlott gyermekeknek, akik még nem töltötték be az egyéves kort, valamint azoknak, akik allergiásak lehetnek a mézre vagy más méhészeti termékekre. Azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek, mértékkel kell fogyasztaniuk a mézet, mivel magas természetes cukortartalommal rendelkezik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom