Tartalomjegyzék
A rózsaméz valójában nem valódi méz, hanem egy olyan szirup, amelyet rózsasziromból készítenek. A név tévesen utal a mézre, mivel a valódi méz egy méhek által készített termék, míg a rózsaméz egy növényi alapanyagból készült szirup. A rózsa gyógyító hatása kevésbé ismert, pedig számos jótékony hatással is rendelkezik. Többek között összehúzó, szíverősítő, bőr- és nyálkahártya-stabilizáló. Számos módon felhasználható, szörpöt, teát is készíthetünk belőle vagy akár lekvárt is főzhetünk. Nemcsak saját részre, de ajándéknak is remek választás.
A rózsaméz kapható készen megvásárolható speciális élelmiszerboltokban vagy online, de házilag is elkészíthető. Ez utóbbi esetben fontos az alapanyagok minősége és a higiéniai szabályok betartása.
A rózsaméz készítése házilag
Előkészítés:
Rózsasziromok szedése: Első lépésként friss, tiszta rózsa szirmokat kell szedni. Leggyakrabban damaszkuszi rózsákat vagy más illatos rózsafajtákat használnak erre a célra.
Hozzávalók:
- 30 db rózsafejből nyert szirom
- méz (akác vagy folyékony virágméz)
- kifertőtlenített befőttesüveg jól záródó kupakkal
A rózsaméz elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a szirmokat óvatosan meg kell mosni.
- Majd befőttesüvegbe kell tenni úgy, hogy az üveg ¾ részéig telítsük meg.
- Ezután adjunk hozzá annyi mézet, hogy a szirmokat ellepje.
- Jól záródó kupakkal zárjuk le és állítsuk napos helyre.
- Ha szükséges 2 nap múlva töltsük fel még mézzel.
- Majd nagyjából egy hónapig érleljük, közben forgassuk: időként állítsuk fejre és vissza.
- Ezután szűrjük át és hűvös helyen tároljuk felhasználásig.
Rózsaméz felhasználása
- kisbabáknak szájüregi afta ecsetelésére
- felnőtteknek immunerősítő és természetes gombaölő
- bogyós gyümölcsök, gyümölcssaláta, desszertek édesítésére
Ez a szirup nemcsak édesítőként használható, hanem kiváló ízesítője lehet ételeknek, italoknak egyaránt. A sütésben és főzésben is gyakran alkalmazzák, mivel kellemes aromát és gazdag ízt ad az ételeknek.
Fontos megjegyezni, hogy a méz nem ajánlott gyermekeknek, akik még nem töltötték be az egyéves kort, valamint azoknak, akik allergiásak lehetnek a mézre vagy más méhészeti termékekre. Azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek, mértékkel kell fogyasztaniuk a mézet, mivel magas természetes cukortartalommal rendelkezik.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz
Vissza a kategória cikkeihez