Selyemfű méz hatásai

A selyemfű méz hatásai sokfélék, de legfőbb előnye a többi mézzel szemben, hogy mivel nagyon alacsony pollentartalommal rendelkezik, allergia esetén is bátran fogyasztható.

A selyemfű Európában elterjedt és megtalálható, különösen a kontinentális éghajlatú területeken. Néhány európai országban, mint például Franciaország, Románia, Ukrajna, Oroszország és Magyarország, jelentős mennyiségben termesztik.

Hazánkban a Duna-Tisza közén, a Kiskunságban, a Gödöllői dombságon találhatók nagyobb selyemfű mezők. Itt gyűjthető a különleges aromájú, intenzív- jellegzetesen fűszeres ízű méz. Nagyon erős kellemes illata van. Színe hasonlít az akácméz színéhez, csak egy kicsit sötétebb aranysárga árnyalattal.

Selyemfű méz hatásai

A selyemfű méz különlegessége abban rejlik, hogy enyhe és finom, vaníliás ízzel rendelkezik, amely kissé hasonlít a méz és a karamell keverékére. A méz színe általában világosbarna, arany vagy borostyán színű lehet. A selyemfűméz lágy textúrájú és hosszú ideig folyékony marad. A méznek kellemes aromája van, amely az édeskés és vaníliás jegyek miatt különleges.

Selyemfű méz jótékony hatásai:

  • immunrendszer erősítő
  • erőteljesen gyulladáscsökkentő
  • vérnyomáscsökkentő 
  • égési sérülésekre, sebekre kiváló
  • izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sok ásványi anyag és nyomelem található benne és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezetvédekező képességét.

Selyemfű méz fogyasztása

A selyemfű méz fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez nem igazán ajánlott, pácoláshoz szokták még használni.  Nehezen kristályosodik, akár két évig is folyékony marad. Virágpor érzékenyek számára ez az ideális méz. 

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel  a selyemfű méz egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező erős illatú mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet. De online webshopokban is megtalálható.

Ez a rendkívül különleges méz fajta azonban a világpiacon alig ismert. Hazánkban közkedvelt világos színe, zamata és hosszan megmaradó folyékonysága miatt.

Selyemfű Méz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom