Többféle méztípus létezik, az egyik jellegzetes magyar fajtaméz a selyemfű méz. Előállítása a selyemkóró nektárjából történik. Vad dohányméz néven is ismert. A selyemkóró nem termel virágport, így ennek a méz fajtának a virágpor tartalma nem számottevő.
Selyemfű jellemzői
A Duna-Tisza közén, a Kiskunságban, a Gödöllői dombságon találhatók nagyobb selyemfű mezők. Itt gyűjthető a különleges aromájú, intenzív- jellegzetesen fűszeres ízű méz. Nagyon erős kellemes illata van. Színe hasonlít az akácméz színéhez, csak egy kicsit sötétebb aranysárga árnyalattal. A selyemfű csak nektárt ad, nagyon kevés a virág pora, így mivel igen alacsony pollentartalommal rendelkezik, allergia esetén is fogyasztható.
Selyemfű méz jótékony hatásai:
- immunrendszer erősítő
- erőteljesen gyulladáscsökkentő
- vérnyomáscsökkentő
- égési sérülésekre, sebekre kiváló
- izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra
Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sok ásványi anyag és nyomelem található benne és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét.
Selyemfű méz fogyasztása
Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez nem igazán ajánlott, pácoláshoz szokták még használni. Nehezen kristályosodik, akár két évig is folyékony marad. Virágpor érzékenyek számára ez az ideális méz.
E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel a selyemfű méz egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező erős illatú mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.
Világpiacon alig ismert mézfajta. Hazánkban közkedvelt világos színe, zamata és hosszan megmaradó folyékonysága miatt.
Vaddohányról gyűjtenek a méhek – nézd meg hogyan készül a selyemfűméz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz
Címlapkép: Selyemfű méz (forrás: https://termeloimagyarmez.hu)
Vissza a kategória cikkeihez