Selyemfű méz

Többféle méztípus létezik, az egyik jellegzetes magyar fajtaméz a selyemfű méz. Előállítása a selyemkóró nektárjából történik.  Vad dohányméz néven is ismert. A selyemkóró nem termel virágport, így ennek a méz fajtának a virágpor tartalma nem számottevő.

A selyemfű Európában elterjedt és megtalálható, különösen a kontinentális éghajlatú területeken. Néhány európai országban, mint például Franciaország, Románia, Ukrajna, Oroszország és Magyarország, jelentős mennyiségben termesztik.

Hazánkban a Duna-Tisza közén, a Kiskunságban, a Gödöllői dombságon találhatók nagyobb selyemfű mezők. Itt gyűjthető a különleges aromájú, intenzív- jellegzetesen fűszeres ízű méz. Nagyon erős kellemes illata van. Színe hasonlít az akácméz színéhez, csak egy kicsit sötétebb aranysárga árnyalattal. A selyemfű csak nektárt ad, nagyon kevés a virág pora, így mivel igen alacsony pollentartalommal rendelkezik, allergia esetén is fogyasztható.

Selyemfű méz jellemzői

A selyemfűméz különlegessége abban rejlik, hogy enyhe és finom, vaníliás ízzel rendelkezik, amely kissé hasonlít a méz és a karamell keverékére. A méz színe általában világosbarna, arany vagy borostyán színű lehet. A selyemfűméz lágy textúrájú és hosszú ideig folyékony marad. A méznek kellemes aromája van, amely az édeskés és vaníliás jegyek miatt különleges.

Selyemfű méz hatásai

A selyemfű méznek számos egészségügyi előnye is van. Azt mondják, hogy segít a gyulladás csökkentésében, nyugtató hatással van az idegrendszerre, és enyhíti az álmatlanságot. Emellett gazdag ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert.

Selyemfű méz jótékony hatásai: 

  • immunrendszer erősítő
  • erőteljesen gyulladáscsökkentő
  • vérnyomáscsökkentő 
  • égési sérülésekre, sebekre kiváló
  • izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sok ásványi anyag és nyomelem található benne és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét.

Selyemfű méz fogyasztása

Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez nem igazán ajánlott, pácoláshoz szokták még használni.  Nehezen kristályosodik, akár két évig is folyékony marad. Virágpor érzékenyek számára ez az ideális méz. 

A selyemfűméz beszerzése nem olyan egyszerű, mint a közönséges mézeké, mivel kevésbé elterjedt és speciális mézfajta. Általában méhészektől, bioboltokból vagy méhészeti termékekre specializálódott üzletekből lehet beszerezni.

Összefoglalva, a selyemfűméz egy különleges és finom ízű mézfajta, amely Európában számos helyen megtalálható. Azonban a világpiacon alig ismert mézfajta. Hazánkban közkedvelt világos színe, zamata és hosszan megmaradó folyékonysága miatt.

Vaddohányról gyűjtenek a méhek – nézd meg hogyan készül a selyemfűméz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom