Vaddohány méz

Többféle méztípus létezik, az egyik jellegzetes magyar fajtaméz a vaddohány méz. Előállítása a selyemkóró nektárjából történik. Selyemfű méz néven is ismert. A selyemkóró nem termel virágport, így ennek a méz fajtának a virágpor tartalma nem számottevő.

A Duna-Tisza közén és a Kiskunságban találhatók nagyobb selyemfű mezők. Itt gyűjthető a különleges aromájú, intenzív ízű méz, melynek színe hasonlít az akácméz színéhez, csak egy kicsit sötétebb aranysárga árnyalattal. Mivel igen alacsony pollentartalommal rendelkezik, allergia esetén is fogyasztható. 

Vaddohány méz jótékony hatásai: 

  • immunrendszer erősítő
  • erőteljesen gyulladáscsökkentő
  • vérnyomáscsökkentő 
  • égési sérülésekre, sebekre kiváló

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sok ásványi anyag és nyomelem található benne és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét. Hatásos izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra.

Vaddohány méz fogyasztása, beszerzése

Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez nem igazán ajánlott, pácoláshoz szokták még használni.  Nehezen kristályosodik, akár két évig is folyékony marad. Virágpor érzékenyek számára ez az ideális méz. 

E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel  a selyemfű méz egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező erős illatú mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.

Vaddohányról gyűjtenek a méhek – nézd meg hogyan készül a selyemfűméz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Méz

Címlapkép: Vaddohány méz (forrás: http://www.mezfarm.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom