Védekezzünk a darazsak ellen

Hogyan védekezzünk a darazsak ellen? A virágokkal, gyümölcsökkel teli kert, erkély, balkon óhatatlanul vonzza a méheket, darazsakat. Ha a környékünkön nagyon sok méh vagy darázs fordul elő, érdemes elővigyázatosnak lenni. Nehogy még több rovart vonzzunk a kertünkbe, vagy a már ott élőket „haragítsuk magunkra”.

Ezért érdemes néhány viselkedési szabályt betartani, így többnyire elkerülhetjük a kellemetlen találkozásokat. Bár az is előfordulhat, hogy határozottabb lépéseket kell tennünk a védelmünkért. Mindezt pedig annak tudatában, hogy a méhek veszélyben vannak, hiszen a számuk napról napra aggasztóan csökken.

Hogyan védekezzünk a darazsak ellen?

Érdemes egy-két tanácsot megszívlelni az alábbiak közül:

 • Ne hagyjunk a kertben, erkélyen ételmaradékot, mosatlan edényt.
 • Az élelmiszereket a kertben is jól elzárt helyen – fedeles dobozban stb. – tartsuk.
 • A lehető legnagyobb távolságot biztosítsuk az étkezés helyszíne és a szeméttartó között.
 • A szeméttartót naponta mossuk ki, mindig takarjuk le.
 • Ne használjunk erős illatú parfümöt, arcszeszt, dezodort, szappant.
 • A tarka, színes ruhák helyett viseljünk inkább fehéret.
 • A rovarokat ne hadonászva, kapkodva, csapkodva hajtsuk el, hanem óvatos mozdulatokkal, lehetőleg papírral.
 • Szabadban ivás előtt mindig ellenőrizzük a poharunkat, fürdés előtt pedig a medence vizét, hogy nincs-e darázs vagy méh benne. Ez különösen a gyerekeknél fontos!

Tudnivalók a csípésekről

Egy méh- vagy darázsszúrás csak akkor válhat igazán életveszélyessé, ha az a légutakat éri. Ekkor ugyanis a keletkező duzzanat elzárhatja a légutakat és fulladást okozhat.

Darázscsípés

A darázscsípés után tíz-harminc perc elteltével jelentkezhet duzzanat. Ez fájdalommal is jár. A szúrásnál akár bevérzés is kialakulhat, kisebb szövetrész elhalásával. A csípés helye még napokig viszkethet. Nagyobb a veszély többszörös darázscsípésnél.

Méhcsípés

A méh szúrásakor bőrpír, illetve duzzanat is jelentkezik a testünkön, néhány perces fájdalommal kísérve. Előfordulhat, hogy a duzzanat az egész végtagra kiterjed. Az arc megcsípésekor nagyobb duzzanat is kialakulhat.

Igyekezzünk ezért inkább a békés egymás mellett élés elvét választani, hiszen a beporzó rovarok rendkívül hasznos élőlényei a környezetünknek. Ne az elpusztításukra törekedjünk.

A darázsfészek elpusztítása – ha már nincs más megoldás

Ha már nincs más megoldás és rengetek sok darázs van a környezetünkben, csak akkor lehet megoldás az elpusztításuk. Ezt legjobb szakemberre bízni. Ha magunk fognánk neki az írtásnak, érdemes kifejezetten darázs- illetve méhírtó szert használni. Ez ugyanis nagyobb hatékonysággal pusztítja el a fészekben előket. Ugyanakkor a föld alatti fészek lakóit forró vízzel is megölhetjük.

 1. A darazsakat sötétedés után érdemes kiírtani, mert ilyenkor már mindannyian a fészekben vannak.
 2. A tető alá, házfalba épült fészek kijáratát soha ne zárjuk el, mert a darazsak másik kijáratot keresnek – rossz esetben befelé!
 3. Viseljünk védőruhát, fejvédőt, szemüveget! Csuklónál, bokánál, nyaknál ragasztószalaggal zárjuk le a nyílásokat!

https://nlc.hu/forum/?fid=441&csatid=&topicid=295884

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom