Vegyes méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legértékesebb a hatása, összetétele miatt a vegyes méz, mely tulajdonképpen vegyes virágokból készült méz. Előállítása értékes mezei virágokról, gyógynövényekről történik, mivel sokféle növény az alapja, hatása rendkívül összetett.  

A vegyes virágméz

A vegyes virágmézek emiatt illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak, mint a mono mézek. Emiatt viszont nem standardizálhatóak, hiszen minden vidéken és minden évben mások, egyediek.

A virágméz színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, ez függ a benne lévő mézek összetételétől. Közepesen kristályosodó. Könnyű összetéveszteni a napraforgó mézzel, de erre a mézre nem jellemző a kétfázisú kristályosodás (hacsak nem tartalmaz nagy mennyiségben napraforgót is).

Magas cukor tartalommal rendelkező csemegének számít, amely e tulajdonsága miatt kifejezetten nagy baktériumölő hatással rendelkezik.

Vegyes méz jótékony hatásai: 

  • segítséget nyújt felső légúti megbetegedéseknél
  • égett bőrfelületek kezelésénél
  • sebek fertőtlenítésénél
  • elősegíti a hegképződést
  • szervezet – és immunerősítő
  • nyugtató

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Erősíti a szervezet védekező rendszerét.

Vegyes méz fogyasztása, beszerzése

Fogyasztása önmagában vagy sütemények, kávék, teák ízesítésére is javasolt. Sütéshez-főzéshez is használható. Napi 2-3 kávéskanál elfogyasztása ebből a mézből már megteszi a kívánt, kedvező hatást a szervezetben. Betegségek esetén, már napi 2-3 evőkanálnyi mennyiség is képes megállítani a baktériumok szaporodását.

Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.

E jótékony hatású méz vásárlása igen egyszerű, mert sok üzletben kapható. De ha különlegeset szeretnénk bioboltokban, vagy méhészetekben nézzünk körül.

https://mezesgergo.hu/termekkategoria/fajtamezek/950g-kiszerelessel-fajtamezek/

Címlapkép: Vegyesméz (forrás: http://www.xn--somogymze-h4a.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom