Virágméz

Többféle méztípus létezik, az egyik legértékesebb a hatása, összetétele miatt a virágméz, mely tulajdonképpen vegyes virágokból készült méz. Előállítása értékes mezei virágokról, gyógynövényekről történik, mivel sokféle növény az alapja, hatása rendkívül összetett. A vegyes virágmézek emiatt illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak, mint a mono mézek. Emiatt viszont nem standardizálhatóak, hiszen minden vidéken és minden évben mások, egyediek.

Virágméz jellemzői

A virágméz színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, ez függ a benne lévő mézek összetételétől. Közepesen kristályosodó. Könnyű összetéveszteni a napraforgó mézzel, de erre a mézre nem jellemző a kétfázisú kristályosodás (hacsak nem tartalmaz nagy mennyiségben napraforgót is).

Ez a méz egyedülálló íz- és aromakombinációval rendelkezik, amely a különböző virágok nektárjából származó különleges tulajdonságoknak köszönhető. A mézet befolyásoló virágok sokfélesége miatt különböző virágmézek is léteznek, például a napraforgóméz, akácméz, orgonaméz és még sok más.

Magas cukor tartalommal rendelkező csemegének számít, amely e tulajdonsága miatt kifejezetten nagy baktériumölő hatással rendelkezik.

A virágméz hatása

A virágméz rendkívül tápláló és egészséges élelmiszer. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a szervezet általános egészségének fenntartásához. Emellett a virágméznek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, amelyek elősegíthetik a sebek gyógyulását és a légúti fertőzések kezelését.

Virágméz jótékony hatásai: 

  • segítséget nyújt felső légúti megbetegedéseknél
  • égett bőrfelületek kezelésénél
  • sebek fertőtlenítésénél
  • elősegíti a hegképződést
  • szervezet – és immunerősítő
  • nyugtató

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Erősíti a szervezet védekező rendszerét.

Virágméz fogyasztása, beszerzése

Fogyasztása önmagában vagy sütemények, kávék, teák ízesítésére is javasolt. Sütéshez-főzéshez is használható. Napi 2-3 kávéskanál elfogyasztása ebből a mézből már megteszi a kívánt, kedvező hatást a szervezetben. Betegségek esetén, már napi 2-3 evőkanálnyi mennyiség is képes megállítani a baktériumok szaporodását.

Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.

E jótékony hatású méz vásárlása igen egyszerű, mert sok üzletben kapható. De ha különlegeset szeretnénk bioboltokban, vagy méhészetekben nézzünk körül.

Összességében a virágméz a méhek és a természet különleges ajándéka, amelyet évezredek óta értékelnek és fogyasztanak az emberek. Az egyedi íze és gazdag tápanyagtartalma miatt a virágméz egy népszerű és egészséges választás az ételek ízesítésére és az egészségünk támogatására.

Hogyan készül a tavaszi vegyes virágméz? Virágport és nektárt gyűjtenek a méhek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom