Virágpor

A virágpor szupertáplálék, mely a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják. A 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne. Vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék, fehérjéket, cukrokat, zsírokat, ásványi sókat, hormonokat és enzimeket is tartalmaz. A növények faja és termőhelyi körülményei szerint különböző arányban legalább 20 ásványi elem megtalálható benne.

A tavasz beköszöntével egészen nyár végéig szinte nap, mint nap hallunk a virágporról, ugyanis nagyon sok ember életét megkeseríti a pollen okozta allergia. De sokan nem tudják, hogy a pollen kiváló gyógyszer is lehet, ha megfelelően alkalmazzuk. Mivel a méhek előnyben részesítik a nagyobb fajsúlyú virágporokat, nem gyűjtik azokat, amelyek sokáig a levegőben lebegve az érzékeny emberekben allergiát váltanak ki.

Minél frissebb a pollen, annál jobb a hatóképessége, legjobb és leggyorsabb eredményt pollennel érhetjük el.

Virágpor feldolgozása

Tartósítását általában szárítással érik el, de az egy évnél régebbi pollen a gyomorban nehezen oldódik fel, ezért a felszívódása lassabb a szervezetben.

A méhek a virágport – részben – a méhsejtek belsejében raktározzák fermentált, pépesített formában, ezt méhkenyérnek, vagy pergának hívják.
Ez a fajta „tartósítás” tovább megőrzi a virágpor jótékony hatását. A méhkenyérnek jelentős a K-vitamin tartalma, ami a véradásban játszik szerepet.

Virágpor hatásai

  • a virágpor elsősorban roboráló hatású, a kimerült, operáció utáni, a lábadozó, a szülés utáni embernek erős támasza
  • fokozza az energiatermelést és támogatja a legyengült szervezetet
  • a fogyni kívánó jóval étkezés előtt vegyen be virágport, és utána kevesebbet kíván enni
  • a rendszeres virágporfogyasztás folyamatosan biztosítja a szervezet ellenálló képességét és a magas szintű teljesítményt
  • jó hatással van a vérképre
  • véd a hiánytünetek ellen
  • elősegíti a figyelem és az emlékezés tartósságát

Virágpor ellenjavallatai

A virágpor fokozza az étvágyat, de éhgyomorra alkalmazása ellenjavallt. Mindig evés után fogyasszuk. Gyomorfekély esetén alkalmazása nem tanácsos.

A magas fehérjetartalma miatt allergiát és gyomorfájást okozhat, emiatt az alkalmazása során nagyon körültekintően kell eljárni. Először mindig allergiapróbát kell végezni, étkezés közben. A próbát kis mennyiséggel kezdjük, és fokozatosan emeljük.

A lépes méz kiváló segítség virágpor allergia, méz allergia esetén a megelőzésre és kezelésre is. 

Hogyan készül a tavaszi vegyes virágméz? Virágport és nektárt gyűjtenek a méhek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Virágpor

Címlapkép: Méz (forrás: http://delina.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom